„Koronaékszert” vásárolt a Pfizer

A Pfizer amerikai gyógyszeripari óriás megerősítette hétfőn, hogy 14 milliárd dollárért megvásárolja a Medivation nevű, San Franciscó-i székhelyű biogyógyszerészeti céget.

Előzőleg a The Wall Street Journal című lap számolt be az ügyletről, és arról, hogy már hétfőn bejelenthetik a hírt. A lap megfogalmazása szerint a Medivation „valóságos koronaékszer” a rákbetegségek gyógyításának piacán.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Medivation legismertebb gyógyszeréből, a prosztatarák gyógyítására használt Xtandi nevű készítményből évi 2 milliárd dollárnyit adnak el, és szakértők szerint a forgalom akár a duplájára is nőhet a jövőben.

A Medivation iránt mások is érdeklődtek korábban, így például a francia Sanofi Pasteur, de a megajánlott felvásárlási összeg rendre elmaradt az amerikai cég vezetése által várttól.

A Pfizer mostani ajánlata szerint részvényenként 81,50 dollárt fizetne a tulajdonosoknak. A tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben a Medivation árfolyama 19 százalékkal, 80,01 dollárra ugrott a hírre.

A Pfizer legutóbb májusban számolt be némileg hasonló tranzakcióról, akkor az amerikai Anacor Pharmaceuticals felvásárlását jelentette be 5,2 milliárd dollárért. A Pfizer 99,25 dollárt ajánlott készpénzben egy Anacor-részvényért, ami akkor 55 százalékkal haladta meg a papír napi árfolyamát.

Az 1849-ben alapított Pfizer tavalyi forgalma csaknem 50 milliárd dollár volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »