Környezetvédelemre fel! – Erdélyben is megemlékeznek a Föld napjáról

Környezetvédelemre fel! – Erdélyben is megemlékeznek a Föld napjáról

Erdély-szerte is szerveznek rendezvényeket a hétvégén a világ számos országában ünnepelt, április 22-i Föld napja alkalmából, az események a természeti környezet megóvására hívják fel a figyelmet.

szemet-szedes-vn-006_or_b

Csíkszeredában idén sem marad el a Zöld SzékelyFöld Egyesület hagyományos kerékpáros felvonulása, amely ez alkalommal újdonsággal is szolgál. A felvonulás célja a kerékpározás népszerűsítése mellett továbbra is az, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos, a „látható” kerékpározás fontosságára.

„Sajnos szürkület után naponta találkozhatunk olyan kerékpárosokkal, akik nem rendelkeznek megfelelő biztonsági, láthatósági felszereléssel, vagy ha mégis, azok hiányosak. Így azonban balesetveszélynek teszik ki önmagukat, de másokat is. A helyzet falvakon még roszszabb, hiszen a gyenge közvilágításnak köszönhetően szinte teljesen észrevehetetlenek a kivilágítatlan, vagy halvány fénnyel pislákoló kerékpárok” – írták a szervezők.

A kerékpárosok láthatóságának fontosságát hangsúlyozva az idei, nyolcadik Föld napi kerékpáros felvonulás este 21 órakor kezdődik Csíkban. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy ne feledkezzenek meg az esti kerékpározáshoz szükséges tartozékokról, figyeljék és tartsák be az útkereszteződéseknél jelen levő önkéntesek jelzéseit, hozzanak magukkal minél több lámpát, fényvisszaverő elemet, mellényt, hogy világítsák ki Csíkszereda utcáit kerékpárokkal. A pénteki felvonulás előtt a Szabadság téren 16–20 óra között kerékpáros ügyességi pályát is kipróbálhatnak a résztvevők.

A Föld napja alkalmából pénteken szervezi meg idei évadnyitó rendezvényét a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ az egyetlen Maros megyei zöld úton, a Marosszentgyörgyöt Parajddal összekötő Só útján. A gyaloglást és természetet kedvelőket túrázni hívja a környezetvédelmi szervezet. Az érdeklődőket Székelybőig autóbuszok szállítják, itt a Székelykőért Egyesület tagjai fánkkal várják őket. A helyi tájmúzeum gyűjteményét is szemügyre lehet venni, majd a szabályzat ismertetése után a túrázók nekivágnak a Székelybő–Jobbágyfalva közötti távnak.

A mintegy három–négy órásra tervezett gyalogláson több mint tíz kilométert tesznek meg a résztvevők erdőkön-mezőkön keresztül, és 14 óráig szeretnének megérkezni a Tündér Ilona Vendégház tanyájára, ahol ebéddel várják őket a házigazdák. Délután a pihenés után sport-, ügyességi és környezetvédelmi játékokat is szerveznek a résztvevőknek, de tematikus beszélgetést is tartanak az érdeklődőkkel és községbeliekkel a helyi termékeknek a turizmus révén történő értékesítési lehetőségeiről.

Kisebb települések is bekapcsolódnak a Föld napi rendezvényekbe: a Riehen Egyesület a Hargita megyei Pottyand erdei iskolaházánál április 23-án, szombaton szervez színes programot. Többek között természetismereti, környezetvédelmi foglalkozások, kézműves tevékenységek, fényképes visszatekintő, szabadtéri játékok, valamint szekerezés szerepel a esemény programpontjai között. Szemétszedési akciót szerveznek Csíkajnádon vasárnap, amelyre minden falubelit szívesen várnak. A szervezők felhívásukban kitérnek arra, hogy április 22-én, a Föld napján sokan tudatosabban figyelnek környezetükre: fákat ültetnek, parkosítanak, szemetet szednek.

Ajnádon vasárnap 12 órától a falu határát próbálják megtisztítani a szeméttől. A résztvevőket délben a kultúrotthon előtti térre várják. Emellett arra kérnek mindenkit, akiknek háza, kertje mellett patak folyik, hogy tisztítsa meg azokat a szakaszokat, hiszen a szemétszedési akció csak a falun kívüli részekre vonatkozik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »