Körmenet Corleonéban – A vallásos szervezetek nem tarthatnak kapcsolatot a maffiával

Körmenet Corleonéban – A vallásos szervezetek nem tarthatnak kapcsolatot a maffiával

A szicíliai Monreale városában és környékén a katolikus egyház egyértelműen hangoztatja álláspontját: a világi hívekből álló vallásos testvérületek (konfraternitások) és más egyházi szervezetek nem állhatnak semmiféle kapcsolatban a maffiával.

​Michele Pennisi, Monreale érseke ismét hangsúlyozta ennek az alapelvnek a szükségességét, miután felmerült a gyanú, hogy a körmenetben magasba emelt Szent János evangélista-szobrot a tisztelet jeleként ismét megdöntötték a Cosa Nostra vezetője, a 23 éve börtönbüntetését töltő Totò Riina feleségének háza előtt.

A megvádolt, Szent János evangélistáról elnevezett testvériség fiatal tagjai tagadják, hogy a Riina család háza előtt a hódolat gesztusát tették volna, és plébánosukkal együtt úgy döntöttek, hogy a jövőben a félreértések elkerülése érdekében a körmenet nem megy át azon az utcán, ahol a maffiavezér felesége, Ninetta Bagarella háza áll. Ezen felül az érsek azt javasolta a palermói rendőrkapitánynak, hogy a kellemetlen meglepetések elkerülésére a körmenet állomásait az egyház előre egyeztesse a rendőrséggel. Monrealéban a Szent Kereszt megtalálásának ünnepén, május 3-án már évek óta működik ez  a gyakorlat.

Pennisi érsek az utóbbi években nagyon határozottan felügyeli a testvériségek működését ezen a területen, ahol a falvakban nagyon erősen érzékelhető a maffia jelenléte. Érvényben van egy rendelet, amely szerint nem lehet vallásos szervezet, világi testvériség, vallási ünnepeket szervező bizottság, pasztorális tanács tagja senki, aki büntetett előéletű, aki a maffiához közeli szervezetekhez, vagy olyan többé-kevésbé titkos társaságokhoz tartozik, amelyeknek elvei ellentétesek az evangéliumi értékekkel.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »