Körmendi ügy: még mindig nem hallgatták ki a migránsokat

Eddig egyetlen migránst sem hallgattak meg azzal az ablakbetöréssel kapcsolatban, amely a körmendi sátortábornak helyt adó rendészeti szakközépiskolánál történt két hete. Ez derült ki a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság lapunknak küldött válaszaiból. A rendőrség azt közölte, az ügyben ez idáig 21 személyt hallgattak meg munkatársaik. Egy hete viszont Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány szintén arról beszélt, hogy magyar részről 21 embert hallgattak meg a szabálysértési eljárásban, és a következő napokban a migránsok között próbálnak meg információkat gyűjteni. Ez viszont ezek szerint mindeddig nem történt meg.

Az eljárást rongálás gyanúja miatt indították, a vizsgálat határideje június elején jár le, de az további 30 nappal – vagyis július elejéig – meghosszabbítható. Az ügyben korábban több jelentés született, illetve Lázár János miniszter is a migránsok által elkövetett zaklatásról számolt be, de ezt még aznap cáfolta a rendőrség és a körmendi polgármester is. (A miniszter a múlt heti kormányinfón visszakozott is kijelentéseitől.)

Kapuk a kerítésen

A parlamentben tegnap este kezdődött annak a javaslatnak az általános vitája, amely alapján a magyar–szerb határtól számított 8 kilométeres sávban elfogott migránsokat „az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján” átkísérhetik a hatóságok, kivéve akkor, ha bűncselekmény gyanúja merült fel. Több felszólaló, így az MSZP-s Horváth Imre a vitában azt valószínűsítette, hogy az így elfogott migránsokat a tranzitzónához viszik majd, hogy ott hivatalos úton adhassanak be menedékkérelmet. Kontrát Károly belügyi államtitkár azonban világossá tette, hogy a migránsokat nem oda, hanem a határzáron kialakított kapukhoz viszik, és átküldik őket a túloldalra. Ezután az érintettek mehetnek a tranzitzónákhoz, de akár „vissza is fordulhatnak” – fogalmazott. Azt is mondta az államtitkár, hogy a javaslat a „határ és a magyar emberek megvédéséről szól”. A Jobbik vezérszónoka, Mirkóczki Ádám a vitában feltette a kérdést, hogy miről szól valójában az előterjesztés. Annak igazi célját ugyanis nem értik, hacsak nem arról van szó, hogy az illegális bevándorlókat legalizálni akarják, mert a határzár nem működik. Szerinte ha lenne határőrség és megfelelő védelem, akkor nem kellene 8 kilométerről beszélni, legfeljebb a határtól számított 8 méterről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »