Kormányközeli üzleti kör kereshet a párnagázon

Kormányközeli üzleti kör kereshet a párnagázon

Magyarországon eddig nem látott gázügyletre készül az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. A cég ugyanis azt tervezi, hogy a föld alatti gáztárolókban az alapnyomás fenntartásához szükséges úgynevezett párnagázból ad majd kölcsön. Egy ilyen üzlet csak papíron lehetséges. A „bérbeadáson” óriási összeget kereshet valamelyik kormányközeli üzleti kör.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 120 millió köbméter párnagáz „bérbeadására” jogosította fel az állami gáztároló céget, a Magyar Földgáztároló Zrt.-t, amely a négy hazai kereskedelmi földgáztárolót üzemelteti. A gáztársaság az engedély alapján már pályázatot is hirdetett „gázkölcsön igénybevételére vonatkozó jog alapítására”, az aukciót augusztus 31-én tartják meg. A Világgazdaság írása szerint az állami gázvállalat összesen legfeljebb 22 csomagban ajánl fel olyan párnagázból átminősített mobilgázt (tárolóból kivehető, felhasználható gázt), amelyet szeptember 1-je és 2017. április 15-e között lehet felhasználni, és legkésőbb április 30-ig vissza is kell adni. Ezzel a gázzal a kiírás szerint kereskedni nem szabad, csak felhasználni.

Holoda Attilla, a második Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára lapunknak elmondta: ebben az esetben szinte bizonyosan valamilyen fiktív ügyletről lehet szó, amelyet egy meghatározott üzleti érdekcsoport számára találtak ki.

A párnagáz kitárolását ugyanis fizikailag csak akkor lehet végrehajtani, ha valamelyik tárolóban már csak a vízbetörést vagy más károsodást megakadályozó, alapnyomást fenntartó párnagázmennyiség van. Ekkor azonban a párnagáz kivétele miatt tönkremegy a tároló, vagy a későbbiekben csökken a mobilgáz-befogadó képessége. Ilyen nagy hibát azonban vélhetően nem szándékozik elkövetni a kormány, még akkor sem, ha valamilyen kört jelentős üzleti előnyhöz szándékozik juttatni. Így sokkal valószínűbb, hogy a valóságban a tárolóban a párnagáztól fizikailag el nem különíthető kereskedelmi gázkészlet egy részét kívánja rendkívül olcsón piacra dobni a kormány, valamelyik „kiemelt” üzletfele számára.

Fotó: MN-grafika

Az ügylet azon alapulhat – véli a szakértő –, hogy a párnagázt a betároláskor rögzített áron tartják nyilván, s ez a több évvel ezelőtti tarifa sokkal alacsonyabb lehet, mint a jelenlegi beszerzési ár. Emellett a párnagáz kitárolásakor bányajáradékot sem kell fizetni, mert azt már korábban beszedte a kormányzat a párnagázként használt teljes hazai földgázmennyiség után. Az ügyletet leegyszerűsítve: a kormány valószínűleg valamelyik „kiválasztott” gazdasági érdekcsoportnak papíron nagyon olcsón szeretne gázt juttatni – állítja a volt helyettes államtitkár. Szerinte elképzelhető, hogy ezen az ügyleten nem az állam tesz majd szert haszonra, hanem a gázt kölcsönző cégek.

Hozzáértők szerint az ügylet hátterében az állhat, hogy egy kormányhoz közel álló üzleti kör nagyon kedvező gázvételi opcióval rendelkezhet például jövő márciusra, de a társaságnak most van szüksége a földgázra. Ezért kitalálták számára ezt az eddig sem idehaza, sem külföldön nem alkalmazott párnagáz-kölcsönadási trükköt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »