Kormányközeli üzletembereknél landolt a luxusprofit

Kormányközeli üzletembereknél landolt a luxusprofit

Busás bevételek, pazar nyereség és bőséges osztalékkifizetések jellemzik egyes kormányközeli nagyvállalkozók érdekeltségébe tartozó cégek tavalyi teljesítményét – derült ki a társaságok eredménybeszámolóiból. Orbán Viktor kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal szomszédja és Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó társaságok is jobban teljesítettek, mint korábban.

Nem mindennapi bevételekre tettek szert a Fidesz holdudvarába tartozó, illetve a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló üzletemberekhez köthető cégek tavaly. A társaságoknak május 31-ig kellett benyújtaniuk az adóhivatalnak a társaságiadó-bevallásaikat, és ez volt a határideje az elektronikus beszámolók letétbe helyezésének és közzétételének is.

Ezekből többek közt az derült ki, hogy elképesztő ütemben nőttek például a Rogán Antal szomszédja érdekeltségébe tartozó cégek bevételei tavaly. Csetényi Csaba vállalkozásai számos kormányzati megbízást nyertek el. Az üzletemberhez köthető Network 360 Kft. több milliárd forint közpénzhez jutott többek közt a Miniszterelnökség, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Magyar Olimpiai Bizottság megbízásából. A Network 360 Kft. bevétele 2014-ben még csupán közel 600 millió forint volt, tavaly viszont ennek az összegnek több mint a hétszerese, 4,6 milliárd forint folyt be a céghez. A nyeresége pedig ötmillió forintról 440 millió forintra ugrott. De nem mindennapi módon emelkedett a szintén Csetényihez tartozó Affiliate Network Kft. bevétele is. A társasághoz 2014-ben csupán 4,5 millió forint folyt be, ám tavaly már ennek több mint százhatvanszorosa, összesen 740 millió forint.

Csillagászati bevételre tett szert a milliárdos Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. is. Bár a társaság nyeresége nem kiugró, bevételei a tavalyi évhez képest 4 milliárd forinttal, 2013-hoz viszonyítva pedig 14 milliárddal emelkedtek, 51 milliárd forintra. A beszámoló szerint idén nem vettek ki osztalékot a Marketből, noha tavaly 880 millió forintot osztottak ki a tulajdonosoknak.

3,5 milliárdos osztalék

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek – Orbán Viktor barátjának – sincs oka panaszra. Érdekeltségei közt a Búzakalász 66 és az Aranykorona Zrt. ugyan kevésbé, de a cégei ékkövének számító Mészáros és Mészáros Kft. hatalmas összeget termelt. Utóbbi forgalma megkétszereződött: a húszmilliárdos nettó árbevétel mellé 3,7 milliárdnyi adózott eredmény jött, így Mészáros Lőrinc, illetve tulajdonostárs felesége 3,5 milliárd forintot vett ki osztalékként. A Népszabadság úgy tudja, a jövő miatt sem kell aggódnia a polgármesternek, a Mészáros és Mészáros Kft. ugyanis Szilvásváradon lovardát és lovaspályát épít, Gönyűnél kikötőt fejleszt, illetve konzorciumtársaival közösen újítja fel a dél-balatoni vasútvonal Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közti szakaszát is. A szintén a polgármesterhez köthető R-Kord Építőipari Kft. villamos berendezések gyártásával foglalkozik, ennek is csaknem a teljes profitját, 750 millió forintot sikerült osztalékként felvenni. Mészáros tavaly bukkant fel két klímaszereléssel foglalkozó cégnél is, a CLH Klímaszerviz Kft. és a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. össz- árbevétele pedig megközelítette a kilencmilliárd forintot.

Percenként több mint 11 ezer forintot keres Vajna

A kormányközeli üzletemberek közt egyébként Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó cége fialta talán a legnagyobb nyereséget. A TV2 kereskedelmi csatornát is megszerző vállalkozóhoz köthető kaszinó 6,1 milliárd forint nyereséget kasszírozott. A busás összeget – csakúgy mint a korábbi években – az utolsó fillérig osztalékként fizették ki a társaságot tulajdonló, Luxemburgban bejegyzett – Vajnához köthető – Las Vegas Casino S. a. r. l.-nek. A Jobbik közleményben hívta fel a figyelmet Vajna óriási bevételeire. Mint írták, Andy Vajna csak a magyarországi kaszinós koncessziókból percenként 11 500 forintot, naponta 16,5 millió forintot keres. Akkor is, ha alszik – írták, hozzátéve, hogy a filmügyi kormánybiztos a magyar átlagkereset ötezerszeresét teszi zsebre. Rámutattak: amíg 2010-ben „csak” háromszázmillió forintot tett ki az osztaléka, addig most már 6 milliárd forintot vihetett a „bátor” Vajna a Luxemburgban bejegyzett offshore cégébe.

A beszámolók szerint érdekesen alakultak a korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető Elios Innovatív Zrt. bevételei is. Noha a LED-es közvilágítással foglalkozó társaságból tavaly április végén kiszállt Tiborc István, a cég több mint duplájára növelte bevételét, tavaly 7,6 milliárd forint folyt be a céghez, és a nyeresége is kétszeresére nőtt, csaknem egymilliárd forintra, amit hasonlóan a korábbi évekhez, ki is fizettek osztalékként a tulajdonosoknak. A korábban több közvilágítási tendert nyerő cég lámpái egyébként több helyen okoztak bonyodalmat. Zalaegerszeg egyes részei például esténként sötétbe burkolóztak a beruházást követően.

Kiderült az is, hogy az Orbán Viktor alapította Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány százszázalékos tulajdonában álló Puskás Futball Club Kft. bár a szezon végén kiesett az NB I-ből, még sincs ok bánatra Felcsúton. A klub ugyanis két veszteséges év után végre nyereségessé vált, 1,4 milliárd forint bevétel mellett – megduplázva az egy évvel korábbi összeget – 258 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »