Kormánykoalícióban a vajdasági magyar párt

A közös programok megvalósításáról, a szerbek és magyarok közötti kapcsolatok javításáról írt alá koalíciós megállapodást vasárnap a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) a Vajdasági Magyarok Szövetségével (VMSZ) – közölte vasárnap a szerb közszolgálati televízió.

A közös közlemény szerint a szerződésben vállaltak érintik az élet minden területét, különös tekintettel a gazdaságra, az állampolgárok életszínvonalának javítására és Vajdaság fejlesztésére.

A két párt megállapodott abban, hogy támogatja a Szerbia számára létfontosságú infrastrukturális fejlesztéseket, ezenkívül további erőfeszítéseket tesz a mezőgazdasági termelésnek és a termelők munkakörülményeinek javítása érdekében. A SNS és a VMSZ vállalta, hogy erősíti a korrupció és a bűnözés elleni küzdelmet, teljes mértékben védelmezi az ország minden állampolgárát – olvasható a közleményben.

Pásztor Bálint, a magyar képviselőcsoport vezetője az MTI-nek telefonon jelezte: a két párt közötti megállapodásról bővebben a jövő héten számol be Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

Az áprilisi előre hozott parlamenti választáson a Vucic vezette SNS 131 mandátumot nyert, így ismét a politikus kapott kormányalakítási megbízást. Bár az SNS ily módon egyedül is képes lett volna kormányozni, és hivatalos kormánykoalíciós szerződést egyetlen másik párttal sem írt alá a választás előtt, az új kabinetben az SNS-szel az előző ciklusban együtt kormányzó Szerbiai Szocialista Párt (SPS) politikusai is miniszteri tisztségeket kaptak.

A kormányfő korábban csak a VMSZ-t nevezte meg biztos partnerként a választás után. Pásztor István, a VMSZ elnöke Vucictyal június elején folytatott megbeszélése után elmondta, hogy pártja az elmúlt két évhez hasonlóan nem miniszteri, hanem államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban. A VMSZ négy minisztériumban kap államtitkári helyet, mégpedig a közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési, az egészségügyi, az oktatási és a mezőgazdasági tárcában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »