Kormányalakítás

Kevés a bolgár hír a magyar médiákban, szóval íme a fejlemények a bolgár szappanoperából.

Szóval május 15-én megkapta a kormányalakítási megbízást a legnagyobb bolgár párt, a GERB (Bojko Boriszov pártja). A bolgár szabályok szerint 3-szor ad a köztársasági elnök kormányalakítási megbízást, mindegyikre 7 nap van, s ha egyik se sikeres, a parlament feloszlik, új választás lesz, a parlament feloszlása napján pedig – ez az egyik abszurd bolgár szabály – a kormány mandátuma is megszűnik, helyére ideiglenes, ügyvívő kormányt nevez ki az elnök. (Az utóbbi időben ez viccesen alakult, mert eleve ideiglenes, ügyvívő kormány van, s ennek mandátuma szűnik meg, helyére kerül új ideiglenes, ügyvívő kormány, sokszor formálisan: a múltkor az elnök ugyanazt a kormányt nevezte ki ismét, egyetlen minisztert lecserélve.)

A GERB Marija Gabriel volt EU-biztost nevezte meg kormányfőjelölnek. El is kezdődtek tárgyalások. Egyrészt a kisebb pártokkal (kivéve a koalícióképtelen Újjászületés Pártot, mely nyíltan anti-euroatlantista párt, így nyilván alkalmatlan partner), másrészt a másik nagy párttal, a PP-DB-vel.

A GERB végig a PP-DB-t preferálta koalíciós partnernek, mert csak ez biztosított volna stabil többséget. A PP-DB viszont eleve azért alakult, hogy a GERB ne legyen hatalmon, így számára öngyilkosság lenne a koalíció. Pár hete valaki Magyarországon kérdezett a bolgár helyzetról, olyan akinek semmi fogalma nincs az egészről, neki azt mondtam a PP-DB helyzetéről: “képzeld el, holnap Orbán fejajánlja a DK-nak, lépjen be a kormányba” – persze nem teljes a párhuzam, de azért érzékelteti az egészet.

A PP-DB tehát harapófogóban van, egyrészt nem léphet koalícióra a GERB-bel, mert elvesztené identitását, másrészt nem mondhatja azt se, hogy új választást akar, mert azon még kevesebb szavazata lesz, mint ami most van. Az ilyen csodát ígérő pártokkal mindig ez van: gyorsan lesznek népszerűek, de még gyorsabban zuhannak le. A PP-DB pedig csodát ígért: a GERB teljes kiiktatását a politikából, a “korrupció” gyökeres megszüntetését, s “normális, európai” viszonyokat.

Szóval mentek a tárgyalások. A GERB mindenben engedett, ezt simán megtehette: míg a PP-DB-nek árt minden együttműködés a GERB-bel, addig a GERB-et csak tovább erősíti az, hogy engedményeket tesz, ez csak erősíti az “egyetlen komoly erős párt” imidzset.

Péntekre a GERB mindent elfogadott: legyen közös kormány másfél évre, a kormányfő ne Gabriel legyen, hanem a PP-DB jelöltje, s az összes miniszter is legyen a PP-DB embere, a GERB csak vétójogot kap, azaz megmondhatja, kit nem fogad el, helyett a PP-DB új embert nevez meg. A GERB egyetlen képviselője a kormányban Gabriel mint miniszterelnök-helyettes. A csavar: 9 hónap eltelte után Gabriel lesz a kormányfő, a kormányfőből meg helyettes lesz, de a többi kormánytag marad.

Tulajdonképpen koalíció, de a PP-DB mondhatja azt, ez mégse igazi koalíció, hiszen a GERB-nak csak 1 embere van a kormányban, ő is olyan ember, aki sose vett részt a bolgár belpolitikában.

Május 22-én tehát Gabriel vissza is adta a kormányalakítási megbízást.

Hírdetés

Az előző napon, a PP vezető testülete (a PP-DB egy koalíció, ennek fele a PP) összeült, megtárgyalni a másfél éves de facto koalíció tervét. Később kiderült: a vezetőség egyik rebellis tagja, aki árulásnak tekinti a GERB-bel való koalíciót még ebben a lágy formában is, rögzítette az egész megbeszélést, elejétől végéig, 5 óra hosszban.

Aztán 26-án közzétette az egész felvételt az interneten. Persze a botrány hatalmas lett. Elhangzanak abszolút kompromitáló dolgok benne, többek közt, kicsit kiszínezve, de lényegileg, a nekem legviccesebb 8 elem:

  • a PP minden elvileg független állami vezetőt az erőszakszervezetek, hírszerzés, kémelhárítás, stb. terén le fog cserélni a “mi embereinkre”, kis sajnálkozással: “lehet, hogy a katonai elhárításnál nem fog menni”,
  • a fontos kinevezéseket egyeztettük az amerikai követséggel,
  • kénytelenek vagyunk koalícióra lépni a GERB-bel, de azt fogjuk hazudni, ez nem koalíció, egyébként meg a GERB hülyékből áll, majd átverjük őket,
  • plusz “kimossuk” Boriszovot, értsd: meggátolunk minden ellene folyó eljárást,
  • nemcsak a többi párt, de még a saját belső partner (DB) nem komolyan vétele,
  • őszinte vallomás: a valóságban a nép 7-8 %-a támogat minket, ez csak rosszabb lesz, legközelebb a harmadik, negyedik párt leszünk, szóval ez az utolsó esély, hogy kormányozzunk,
  • a települések 90 %-ában semmilyen pozíciónk nincs, esélytelenek vagyunk az önkormányzati választáson,
  • nemzetközi politikusok bizalmas infóinak nyílt közzététele, pl. “az Ursula azt mondta, a Schengen-tagságot el tudja intézni, de az euróövezeti tagsághoz még trükközni kell, ahhoz nincs hatalma”.

29-én megkapta a PP-DB jelöltje a kormányalakítási megbízást, de most már – ez teljesen szokatlan – a köztársasági elnök is úgy adta át a megbízást, hogy megjegyezte: nem tenné ezt, ha nem kötelezné őt az alkotmány.

Június 5-ig van ideje a PP-DB-nek kormányt alakítani. A GERB most már nem akarja tartani az eredeti megállapodást, az új adatok ismeretében. A GERB egyelőre 2 új feltételt szabott:

  • legyen először Gabriel a kormányfő, majd 9 hónap múlva a PP-DB jelöltje,
  • minden miniszter legyen “szakértő”, azaz egyetlen ismert pártpolitikus se lehessen a kormányban a kormányfőt és helyettesét leszámítva,

A kérdés: mi lesz a reakció. Még lehet kormány akár, de esélyesebb, hogy nem lesz. Ami biztos: a PP-DB zuhanása ma már megállíthatatlan. Ma már az se biztos, amire 1 hónapja még joggal számíthattak: hogy megszerzik Szófia és pár nagyváros vezetését az őszi önkormányzati választáson.

Tegnap óta viszont az a hivatalos hír, hogy lesz kormány. Ami rossz hír. Megvan ugyanis az a veszélye, hogy ezt az amerikai követség intézte el, ami pedig azt jelenti, Bulgária keményen el fog köteleződni az ukrán fronton. Sorosék tehát kierőszakolták a NATO és Oroszország közti nyílt háborút. Mi kisemberek annyit tehetünk, hogy jogilag hazaárulók leszünk, azaz mindent megteszünk a NATO veresége érdekében. Ez keresztény kötelezettség ugyanis.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »