Korlátozzák a sebességet az utak minősége miatt

Korlátozzák a sebességet az utak minősége miatt

Több szakaszon is csökkentik a megengedett sebességhatárt az M1-es autópályán. De lassabban lehet majd haladni a 7-es, a 25-ös vagy a 27-es főút bizonyos részein is. A korlátozásra az úthibák miatt van szükség.

Az M1-es autópálya burkolata egyes szakaszokon olyan rossz, hogy korlátozni kellett a sebességet. Az egyik kanyarban a frissen kihelyezett tábla szerint 120 km/h-val lehet autózni, de a kocsi még alacsonyabb sebességnél is ugrált a burkolat hibái miatt. A közútkezelő állami cég hasonló korlátozást rendelt el több főúton is.

„A felújítások pedig a kormány által kezelt autópályákon megtörténtek. Autópálya használóként mondom: én nem látok ilyen problémát” – jelentette ki Lázár János.

A Miniszterelnökség vezetője kitérő választ adott arra, hogy miért nem a burkolat cseréjével orvosolják az úthibákat.

Hírdetés

„Az M1-es autópályának nagyon megnőtt a forgalomterhelése a kereskedelmi és a magáncélú, ezért a kormány asztalán van az a javaslat – hogy milyen nagyságrendben azt még nem tudom -, hogy főváros és Tatabánya között egészen biztos, hogy Tatabánya és Győr között hogyan erről még folyik az egyeztetés, de valószínű, hogy 2×3 sávosra kell bővítenünk belátható időn belül” – tette hozzá a miniszter.

A Magyar Közút Zrt. szerint időszerű lenne a felújítás. Pénz lenne is rá, az útdíjbevételek megháromszorozódtak, amióta az aszfaltot jobban rongáló nehéz teherautókra külön tarifát vetett ki az állam a megtett úttal arányosan.

„A megtett úttal arányos útdíj, ez az úgynevezett HU-GO, amely a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek fizettek, ez 2016-ban 155,3 milliárd forintos költségvetési bevételt jelentett. A használatalapú útdíj, népszerűbb nevén a matrica, pedig 58,1 milliárd forint éves bevételt jelentett 2016-ban” – mondta el Török Szabolcs, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

Hogy miért várat magára mégis az M1-es felújítása és kiszélesítése, arról a Jobbik egyik parlamenti képviselője érdeklődött a Fejlesztési Minisztériumnál. A szaktárca azt válaszolta Magyar Zoltánnak, hogy a harmadik sáv megépítése összefügg a 2024-es budapesti olimpiával. Ha a beruházásból lesz valami, akkor 2023 márciusára lehet három sávos a sztráda Budapest és Győr között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »