Kórház-fertőtlenítés tízszeresen hígított szerrel

Kórház-fertőtlenítés tízszeresen hígított szerrel

Tízszeresére hígították fel a romániai kórházi műtőkben használt fertőtlenítőszert – derül ki a Gazeta Sporturilor tényfeltáró cikksorozatának újabb részéből.

hexip4A lap szerint a több mint 2000 romániai kórházi műtő sterilizálására használt szer egyik hatóanyagát egy a tízhez, míg a másikat 30 százalékos arányban hígítja a gyártó.

A lap munkatársai az ICECHIM állami laboratóriumban tesztelték a Hexi Pharma által gyártott Suprasept nevű szert, amelyet tavaly decemberben vásároltak, és a romániai kórházi műtők, intenzív osztályok, égési sérülteket fogadó részlegek sterilizálásához használnak.

A három orvos, két mérnök és egy vegyész aláírásával ellátott eredmények szerint ezt egy a tízhez arányban hígította fel a cég. „Soha nem láttam ilyet. Háromszor végeztük el a teszteket, hogy biztosak legyünk az eredményben” – mondta a lapnak a vegyész.

A Hexi Pharma termékeit az egészségügyi minisztérium is megvizsgálja, közölte a szaktárca. A kommüniké szerint valamennyi, az inkriminált cég termékeit használó kórház saját vizsgálat során ellenőrzi, hogy a flakonok tartalma összhangban van-e a címkén szereplőkkel. A megyei egészségügyi hatóságok által felügyelt vizsgálatok eredményét összevetik a főügyészség által elrendelt ellenőrzés következtetéseivel.

A gyártó által felhígított kórházi fertőtlenítőszerek ügyében csütörtökön Klaus Johannis államfő is megszólalt, kifejtve: egyértelmű, hogy valaki nem látta el a feladatát. Az államfő szerint az ellenőrzések végeztével levonják a következtetéseket az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, a romániai közegészségügy egyik legnagyobb botrányát kirobbantó Gazeta Sporturilor cikksorozata első részében arra hívta fel a figyelmet, hogy a több mint 300 hazai kórházat ellátó Hexi Pharma hígítja a fertőtlenítésre használt szereket, erről pedig számos kórházigazgatónak is tudomása van. A lap ezzel hozza összefüggésbe, hogy az országban évek óta nem lehet visszaszorítani az európai szinten az egyik legmagasabb arányú, ám szándékosan eltussolt kórházi fertőzéseket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »