Kopjafákat állítottak a vásárhelyi színház egykori művészeinek emlékére

Kopjafákat állítottak a vásárhelyi színház egykori művészeinek emlékére

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kezdeményezésére vasárnap délután a helyi református és a római katolikus temetőben is egy-egy kopjafát avattak a 70 évvel ezelőtt alapított Székely Színház, valamint az intézmény egykori, a temetőkben nyugvó művészei emlékére.

ref_temeto_5_or_b

„Az első hetven év című rendezvénysorozat különleges mozzanata volt a kopjafaavatás a marosvásárhelyi felekezeti temetőkben, ahol az intézmény kötelékében elhunyt, Marosvásárhelyen nyugvó művészek emléke előtt tisztelegtek a Tompa Miklós Társulat színészei, az elhunytak hozzátartozói, egykori rajongói. Régi adósság törlesztése ez, hiszen a városban egyetlen közterület sem viseli helyi színész, rendező vagy drámaíró nevét” – áll a teátrum közleményében.

A megemlékezés a református temetőben kezdődött, ahol Gáspárik Attila színházigazgató emlékező szavai után Bokor Barna színművész szavalta el Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című versét, majd Lőrincz János református esperes megáldotta a sírkertben nyugvó művészek emlékére felállított kopjafát. A kegyeleti séta a Somostető oldalában található zsidó temetőben folytatódott, ahol a híres rendezőzseni, Harag György sírjához zarándokoltak az emlékezők.

A második kopjafát a katolikus temetőben állították fel. Ennek avatásánál elhangzott Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című verse, majd Oláh Dénes főesperes imája és áldása után megkoszorúzták a katolikus temetőben nyugvó művészek emlékére állított kopjafát. „Az ezen alkalommal avatott emlékhelyek a jövőben is a színházi emlékezés színhelyei lesznek, reméljük, hogy zarándokhelyekké válnak” – olvasható a közleményben. A kopjafák a háromszéki Haszmann Pál és a sepsiszentgyörgyi Kis István műhelyében készültek, kivitelezésüket a Communitas Alapítvány támogatta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »