Kontrát: Hazugság, hogy a kormány rendelte meg a robbantást

Már több mint ezren jelentkeztek határvadásznak a rendőrség szeptember elején indult toborzásán – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Kontrát Károlyt a Teréz körúti robbantásról és az Amnesty International megállapításairól is kérdezték.

Kontrát Károly kiemelte: a magyar határvédelemnek fel kell készülnie egy a korábbinál is nagyobb migrációs nyomás kivédésére, ezért született kormánydöntés arról, hogy háromezer emberrel növelik a rendőrség állományát.

Hozzátette, „a veszély nem múlt el”, és nem lehet kizárni, hogy a korábbiaknál is nagyobb migránstömeg indul el Magyarország felé. Emlékeztetett arra: Törökországban hárommillió, Líbiában egymillió, Egyiptomban öt és fél millió migráns várakozik, és Magyarország nem tudta elérni, hogy az Európai Unió tagállamai megvédjék a schengeni külső határokat.

Folytatják a toborzást

Kontrát Károly elmondta, hogy a rendőrség folyamatosan toborozza a határvadászokat, és igen nagy az érdeklődés a képzés iránt: eddig 4515-en érdeklődtek és 1077-en már jelentkeztek is a képzésre, átlagéletkoruk 28 év. Hozzátette: a rendőrség továbbra is várja olyan 18 és 55 év közötti, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezését, akiknek magyarországi állandó lakóhelyük és érettségijük van, és szívesen részt vennének a határ védelmében.

Az államtitkár elmondta, hogy a rendőrség folytatja a toborzást a Facebookon, a Twitteren, de lehet érdeklődni telefonon is. Ezen a héten Békéscsabán, Győrben, Budapesten, Tökölön, Balatonalmádiban és Nagyrédén toboroznak a rendőrök. Megjegyezte: a felvételi eljárás első szakaszában fizikai és pszichológiai felméréseken esnek át a jelentkezők, de része a felvételinek egy pályaalkalmassági elbeszélgetés, valamint a kifogástalan életvitel ellenőrzése is.

Az államtitkár jelezte: a felvettek az első két hónapban a rendvédelmi alapismereteket sajátítják el, ebben az időszakban bruttó 150 ezer forintot kereshetnek, utána pedig négy hónapos őr- és járőrtársi képzésen vesznek részt, erre az időszakra már bruttó 220 ezer forintos illetmény jár nekik, emellett kaphatnak nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékot, a túlóraszolgálatért külön juttatást, valamint évi 200 ezer forintos cafeteriát, lakhatási támogatást, ruhapénzt, utazási kedvezményt és kedvezményes mobiltarifát.

Kontrát Károly az MTI-nek arra a kérdésére, tartható-e az országos rendőrfőkapitány által korábban vázolt ütemterv, amely szerint az első képzések már novemberben elindulnak, azt mondta, a rendőrség megteremtette annak feltételeit, hogy elindulhassanak az első képzések.

A kormány augusztus 10-én döntött arról, hogy a határőrizet megerősítése érdekében háromezer új rendőrrel növelik a határvadász századok létszámát, a rendőrség pedig szeptember 1-jén kezdte meg a toborzást.

„Szörnyű, aljas, gyáva támadás”

Kontrát Károlytól azt kérdezték, mit szól ahhoz a feltételezéshez, hogy a kormány rendelte meg a Teréz körúti robbantást.

„Ez egy gyalázatos hazugság, amelyet visszautasítunk” – jelentette ki, és hozzátette: „világos, hogy a rendőrök voltak ennek a szörnyű, aljas, gyáva támadásnak a célpontjai”.

Az államtitkár megjegyezte: bízik abban, hogy egyetlen politikai erő sem használja ki politikai haszonszerzésre ezt a súlyos bűncselekményt.

Arra a felvetésre, hogy a rendőrség miért nem adott ki napközben közleményt az esetről, azt mondta, nem sokkal a bűncselekmény elkövetése után a rendőrség adott egy gyors tájékoztatást. Hozzátette: a későbbi tájékoztatásnál tekintettel kellett lennie a rendőrségnek arra, hogy az elsődleges szempont a nyomozás szakmai érdeke, valamint arra, hogy csak megalapozott információkat osszanak meg a nyilvánossággal. Amikor ennek a feltételei megvoltak, vasárnap este Papp Károly országos rendőr-főkapitány és Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője tájékoztatta a nyilvánosságot – tette hozzá.

Több mint ezer rendőr dolgozik az ügyön

Kontrát Károly megköszönte a lakossági telefonokat és bejelentéseket. Felhívta azok figyelmét, akik még információval rendelkeznek a bűncselekményről, de még nem tettek bejelentést, hogy mihamarabb jelentkezzenek a rendőrségnél. Az államtitkár jelezte: azt tapasztalják, hogy az emberek bíznak a rendőrségben és együtt éreznek a sérültekkel.

Hozzátette: hétfőtől a Központi Nyomozó Főügyészség vette át a nyomozást, de ez nem jelenti azt, hogy a rendőrség ne segítené a nyomozást, elmondása szerint jelenleg is több mint ezer rendőr dolgozik az ügy felderítésén. Jelezte: bíznak abban, hogy a lakosság támogatásával, a rendőrség munkájával és a KNYF nyomozásának eredményeként elfogják az elkövetőt.

Az AI megállapításaira is reagált

Arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy az Amnesty International szerint Magyarországon bevett gyakorlattá váltak a támadások a menekültek és migránsok ellen, sokukat egyszerűen „visszalökdösik” Szerbiába vagy őrzött befogadóközpontokban tartják fogva őket törvénysértő módon. Az államtitkár kijelentette: ezek a megállapítások valótlanok és minden alapot nélkülöznek.

Hozzátette: korábban is elmondták már, hogy a magyar határvadászok törvényesen, határozottan, a magyar állam és a magyar állampolgárok védelmében járnak el.

Felidézte, hogy korábban a Human Rights Wach kifogásolta a menekültekkel szembeni bánásmódot, akkor vizsgálat is indult az ügyekben, de az ügyészség azt állapította meg, hogy a bejelentések valótlanok voltak. A magyar rendőrök, határvadászok törvényesen járnak el, semmiféle jogsértést nem követnek el – szögezte le.

Az Amnesty International kedden 30 oldalas jelentést hozott nyilvánosságra a menekültek helyzetéről. Az AI szakértői augusztus elején Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában vizsgálódtak, 143 embert hallgattak meg, köztük 129 menekültet és migránst – gyermekeket, nőket és férfiakat egyaránt –, valamint menedékjogi illetékeseket, rendőröket és nem kormányzati szervezetek aktivistáit.

Az ennek alapján összeállított jelentés szerint több ezer menekülttel – köztük kísérő nélküli gyermekekkel – szemben alkalmaznak durva erőszakot, törvénysértő visszatoloncolást és ugyancsak törvénysértő fogva tartást a magyar hatóságok, és az egész rendszer leplezetlenül úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menekülőket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »