Könnygázt és kábító gránátokat vetettek be a migránsok ellen

Könnygázt és kábító gránátokat vetettek be a migránsok ellen

A görög rendőrök könnygázt és kábító gránátokat vetettek be szerdán a macedón határ melletti Idomeninél kialakult rögtönzött, hevenyészett menekülttáborban a velük összetűzésbe került migránsokkal szemben.

idomig43_b

A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy kétszáz migráns kezdte el a zavargást azzal, hogy egy vagont tolt a síneken, így próbálva áttörni a rendőrkordont. Majd kövekkel is megtámadták a rendvédelmi erőket, akik ezután használtak könnygázt és kábító gránátot a zavargók feloszlatására.

Idomeninél mintegy tízezer migráns ütött tábort, sokan közülük a sínek mentén tanyáznak, abban reménykednek, hogy a balkáni útvonal kapujaként Macedónia megnyitja majd előttük a március elején lezárt határait. Athén sürgetése ellenére vonakodtak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. Heteken át eltorlaszolták a Macedónia felé vezető egyik vasútvonalat.

Eközben az Európai Bizottság azt közölte: továbbra is rendkívül lassan halad a menedékkérők Európai Unión belüli áttelepítése, számos tagországba eddig egyetlen embert sem helyeztek át az erre szolgáló mechanizmus keretében. Az áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentés szerint a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig mindössze nagyjából 1500 embert helyeztek át Görögországból és Olaszországból.

A brüsszeli testület március elején hangsúlyozta, az lenne a kívánatos, ha májusig legalább 20 ezer áthelyezésre sort kerítenének. A legfrissebb információk szerint Görögország szárazföldi részén jelenleg mintegy 46 ezer migráns tartózkodik, áttelepítésre várva. Az Európai Bizottság szerint sürgős segítségre lenne szükség a görögországi humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében, ezzel párhuzamosan azonban Olaszországban is fokozni kellene a tagállami támogatást, a következő időszakban ugyanis várhatóan emelkedni fog a menedékkérők száma az olasz partokon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »