Könnyes búcsút vett a horvát válogatott

Könnyes búcsút vett a horvát válogatott

Lengyelország, Wales, Portugália és a házigazdák lettek a Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntősei.

Soccer-Euro-2016-Croatia-Portugal19-1855x1254_b

Drámai csaták után Lengyelország, Wales és Portugália jutottak tovább szombaton a Franciaországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőiből, miközben Svájc, Észak-Írország és Horvátország számára befejeződött az idei seregszemle.

A továbbjutást csak a walesieknek sikerült a rendes játékidőben dűlőre vinniük, az 1-0-s győzelemhez viszont kellett az ellenfél észak-írek segítsége is, mivel a real madridos Gareth Bale beadásából McAuley küldte a labdát a saját kapujukba. A lengyelek eközben csak hosszabbítás után, büntetőkkel tudták 5-4-re legyőzni Svájcot, pedig a rendes játékidőben Blaszcykowski megszerezte nekik a vezetést, de Shaqiri a 81. percben díjnyertes ollózással kiegyenlítette az állást. A ráadásban viszont ezt már nem tudtak tetézni az A csoport második helyéről továbbjutott együttes, Granit Xhaka kihagyott tizenegyesével pedig megváltották a repülőjegyet a hazaútra.

Kevés pozitívum a Portugália–Horvátország-mérközésen

Könnyek között búcsúzott szombat este Darijo Srna is, mert az amúgy édesapját gyászoló horvát csapatkapitány jó teljesítménye szombat este kevés volt ahhoz, hogy felülmúlják Portugáliát: a gól nélküli döntetlent hozó rendes játékidő után, a mérkőzés 117. percében ellentámadásból Quaresma fejelte a kapuba az 1-0-s portugál győzelmet jelentő gólt.

A találkozóval kapcsolatban egyébként csak kevés pozitívumot lehet említeni, mert Ante Catic szövetségi kapitány hiába győzte le a csoportkörben 2-1-re a címvédő Spanyolországot, Portugália pedig 3-3-as döntetlent játszott Magyarországgal, mert egymás elleni összecsapásukon szinte semmit sem mutattak abból a technikás, bátor és látványos futballból, amire bizonyítottan képesek. A rendes játékidő statisztikái is beszédesek, hiszen mindkét fél nulla kapura lövést jegyzett, izgalmas futballt csak a ráadás hajrájában mutattak.

Rangadó a nyolcaddöntőben

A házigazda Franciaország 2-1-re nyerve Írország ellen jutott tovább a nyolcaddöntőből. A negyeddöntő mezőnye hétfő este válik teljessé, miután pályára lép egymás ellen a négy évvel ezelőtti torna két finalistája, Olaszország és a címvédő Spanyolország (19 óra), valamint Anglia és Izland (10 óra).

Forrongó Románia

Mindeközben Románia továbbra is a válogatott korai Európa-bajnoki búcsúja miatt forrong, és keresi új szövetségi kapitányát. A csoportkörben, az albánoktól elszenvedett vereség bírálatok és elemzések lavináját indította el. „Szégyent vallottatok, és megaláztatok minket. Irányításotok alatt ifjúsági és utánpótlás terén sem értetek el semmilyen teljesítményt” – fakadt ki most hétvégén Gheorghe Hagi is a sportág hazai vezetősége ellen, miután Răzvan Burleanu FRF-elnök tanácsadója, Andrei Vochin elemzésében őt is „pellengérre állította”.

A Gazeta Sporturilor volt újságírója ugyanis említést tett arra az időszakra, amikor a „Kárpátok Maradonája” volt 2001-ben Románia válogatottjának szövetségi kapitánya, de ahogyan több más fiatal szakember, ő is kudarcot vallott. Hagi nyílt levelében viszont rámutatott arra, hogy a szerző elfelejtette ugyanilyen mérce szerint elemezni saját magukat.

„Ha akkor én 36 évesen, húszévnyi futballozás után fiatal és tapasztalatlan voltam, akkor te és az FRF-elnök nagyon-nagyon-nagyon fiatalok és tapasztalatlanok vagytok ahhoz, hogy a romániai labdarúgás sorsát irányítsátok. Gondolkozzatok el ezen, és remélem, belátjátok, hogy ahogyan akkor, 36 évesen én is fiatal és tapasztalatlan voltam, úgy most ti is azok vagytok. Akkor én lemondtam. Ti mit csináltok?” – tette fel a kérdést a romániai labdarúgás aranygenerációjának ikonja. Szerinte az aktuális FRF-vezetés tevékenységének eredményeként most először „megalázottnak” érzik magukat a kudarcos Eb-szereplés miatt.

Hagi úgy véli, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy tapasztalatlan és nagyon-nagyon fiatal személyek bírálják és irányítják azokat, akik korábban már magasabb szinten is eredményeket mutattak fel labdarúgásban. „Irányításotok mellett az elmúlt két évben sem az ifjúsági, sem a juniorválogatott nem ért el semmit, az eredmények nagyon gyengék, hogy azt ne mondjam, katasztrofálisak. Már két éve mondom, Magyarország megelőz minket: ezt most megtették az Eb-n, de utánpótlástornákra is kvalifikáltak. Hasonlóan a szerbek és a horvátok is trófeákat nyertek, míg mi odáig jutottunk, hogy hazai pályán kikapunk Bulgáriától, és nem történik semmi. Mi miért nem tudunk semmit elérni? Mert a futballhoz érteni is kell. Egyszerűnek tűnik, de nem az” – fogalmazott Hagi.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »