Konfliktusok oldásával erősödik az immunrendszer

Konfliktusok oldásával erősödik az immunrendszer

A saját érdekeken túlmutató szeretet vagy akár a „másikért lelkesülő” érzések a leghatékonyabb immunserkentők, míg az ellenségesség saját ellenségünkké válik, és a kapcsolat meg is betegíthet – írta L. Stipkovits Erika pszichológus a Hvg.hu-n.

00sziv-szeretet-ekg_b

Szerelempárti kutatások sora bizonyította, hogy a szeretet, legyen az segítő vagy épp önzetlenül áradó – amilyen a szenvedélyes szerelemben – növeli szervezetünk önvédelmi képességét. Amerikai kutatók szerelmesek vérében felszaporodott mennyiségű endorfint, „örömhormont” találtak, ami fájdalomcsökkentő, hangulatjavító, sőt az immunrendszert is fokozottan aktivizálja.

A harmónia, egymás támogatása kulcsfontosságú, mert azoknak a véleménye, akiket szeretünk, szinte bevésődik a tudatunkba. Szeretett (vagy nem szeretett) partnerünk véleménye, jó szándékú (vagy kevésbé jó) megjegyzései erősen befolyásolják gondolatainkat, cselekedeteinket, önértékelésünket. Ha a negatív sugallatok túlsúlyba kerülnek, és lelkileg is azonosulunk velük, az esélyt is elveszítjük, hogy idővel elkerüljük az önleértékelést és a depressziót, vagy az immunrendszer lecsökkent működése miatt sokféle testi betegséget is gyárthatunk magunknak.

Az utóbbi évtizedek felfedezése, hogy a stresszhormonok és a mellékvesekéreg hormonjai is gátolják az immunrendszer működését. Utóbbiak depressziós állapotban megemelkedett szinten vannak, az akut stresszhez hasonlóan tehát a depresszió is növeli az esélyt a különféle fertőzésekre, megbetegedésekre. Ha passzivitás, szomorúság, reménytelenség jellemzi a lelkiállapotunkat, akkor gyengül az immunvédelmünk. Samuel Silvermann, a Harvard Egyetem pszichoszomatika-specialistája szerint a legveszedelmesebb stresszek a megoldatlan lelkiállapotok, főleg a tartós negatív érzelmek, a megbocsátás nélküli harag, a neheztelés és a bűntudat. Ezek károsítják az egészségünket – a konfliktusok oldásával viszont erősödik az immunrendszer és a testi-lelki egészség.

Testünk számos módon jelzi, ha kapcsolatunk (akár rejtett) feszültségekkel teli, hiányzik belőle a mély intimitás vagy éppen a hattyúdala közeleg. Előfordul, hogy a felek már egyáltalán nem kívánják egymás érintését, illetve orvosilag indokolatlan tüneteket produkálnak. A betegségek jelentős része valamilyen konfliktus, érzelmi megrázkódtatás, tudatos vagy tudatalatti trauma következtében alakulhat ki. Ezért fontos, hogy az orvosi kezelés mellett gondot fordítsunk a pszichés tényezők vizsgálatára is.

Betegségeket okozhatnak az önmagunkról és másokról alkotott negatív gondolatok és az elfojtott érzelmek, amelyeket zömében gyerekkorunkból hozunk, és ezeket a párkapcsolat megerősítheti vagy felülírja. Ha például valakibe gyerekkora óta azt az érzést oltották, hogy tehetségtelen és mindenre alkalmatlan, akkor ezt az érzését a párkapcsolat megerősítheti, de akár meg is változtathatja. S ha nem értjük meg a lelkünk testünkön keresztül küldött üzenetét, a tünetek elmulaszthatók ugyan, de hamarosan más panasz formájában jelentkezhet a kezeletlen lelki probléma.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »