Konferencia Márton Áron tiszteletére

Konferencia Márton Áron tiszteletére

Márton Áron püspök születésének 120. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezést és konferenciát szervez a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és a Márton Áron-emlékév programbizottsága hétvégén, augusztus 27–28. között Csíkszentdomokoson.

Szombaton a csíkszent­domokosi művelődési házban tíz órától Jakubinyi György gyulafehérvári érsek nyitja meg a konferenciát, majd Gaal Gergely, a Márton Áron-emlékév programbizottságának elnöke, Lukács Bence Ákos konzul és Karda Róbert polgármester mond köszöntőbeszédet. A megnyitó után Kultusz/tisztelet/reklám – ahogyan a posztuláció látja Márton Áron püspök emlékének ápolását címmel tart előadást Kovács Gergely. Majd Marton József bemutatója hallgatható meg Márton Áron az eszmék kereszttüzében címmel.

Délután Virt László Egyház az állami diktatúra szorításában (Tárgyalások, megállapodás, eskü – különös tekintettel Márton Áron példájára) és Ozsváth Judit „…testvérek voltunk” – Márton Áron és Domokos Pál Péter népművelő munkájának kapcsolódási pontjai című előadása hallgatható meg. Ezek után Seres Attila beszél, előadásának címe Márton Áron a lengyel diplomácia látóterében az 1930-as évek végén. Izsák Anikó bemutatójának címe Márton Áron és az erdélyi római katolikus értelmiségi elit az 1930-as években, amely után Molnár Melinda számol be Márton Áron kapcsolatáról az első káplánhelyével, Gyergyóditróval. Négy óra előtt tíz perccel levetítik Márton Áron, az erdélyiek püspöke című dokumentumfilmet, amelyet a Hargita Stúdió készített a püspök román anyanyelvű erdélyiek körében tapasztalt tiszteletéről.

Vasárnap fél tizenkettőtől ünnepi szentmisét tartanak Márton Áron püspök tiszteletére születésének 120. évfordulóján. A csíkszentdomokosi római katolikus templomban az egybegyűlteket Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszönti, a szentmise főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek lesz. A szentmisét a Duna Televízió élőben közvetíti.

kronika.ro

The post Konferencia Márton Áron tiszteletére appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »