Kompon ingáznak migránsok Ukrajna és Törökország között

Kompon ingáznak migránsok Ukrajna és Törökország között

KOPPENHÁGA. Tizenkét – feltehetõen észak-afrikai származású – migráns utazik legalább hét hete oda-vissza egy Isztambul és Odessza között közlekedõ komp négy kabinjába zárva, miután egyik ország sem akarja befogadni õket – jelentette a Reuters hírügynökség.

A kompjáratot üzemeltetõ DFDS dán vállalat közölte, hogy sem Törökország, sem Ukrajna nem engedi partra szállni a férfiakat, akik erõszakosak, és öngyilkossággal fenyegetõznek.

"Erõszak jeleit mutatták, és azzal fenyegetõznek, hogy a tengerbe ugranak (…), így nem volt más választásunk, mint bezárni õket a kabinokba" – mondta a DFDS szóvivõje.

A dán cég török õröket fogadott, és ENSZ-hatóságokat hívott a kompra, hogy kikérdezzék a migránsokat, akik közül a feltételezések szerint hat marokkói, négy pedig algériai állampolgár.

A dán külügyminisztérium tárgyalásokat kezdett Törökországgal és Ukrajnával, valamint Vilniusszal, miután a komp litván zászló alatt hajózik. "A probléma megoldható, csupán Ankara vagy Kijev gyors döntésére van szükség" – mondta egy, a tárgyalásokat jól ismerõ, nevének elhallgatását kérõ dán külügyi illetékes a Reutersnek.

Az ukrán határõrség szerint a férfiak Törökországból Romániába akartak utazni, de tévedésbõl rossz kompra szálltak fel, és Ukrajnában kötöttek ki, ahol viszont nem léphettek partra, mert nincsenek okmányaik.

"A gond az, hogy Törökország sem engedi belépni õket, pedig neki kellene, mert onnan indultak el" – monda a szóvivõ a két ország közötti kétoldalú egyezményre hivatkozva.

Egy török külügyi illetékes közölte, hogy az ügyet "valamennyi illetékes intézménnyel" megtárgyalják.

A DFDS szerint a fiatal férfiak a különbözõ biztonsági intézkedések ellenére a kompon szállított egyik lakókocsiban rejtõztek el.

A cég szerint a legjobb megoldás az lenne, ha Ukrajna vagy Törökország átvenné a migránsokat, vagy meg tudnák erõsíteni, melyik országból származnak, és vissza tudnák õket küldeni a származási országukba. A DFDS szerint a határõrizeti szerveknek, nem pedig egy szállítócégnek kellene megoldani a problémát.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »