Komolyzenei hétvége: a sötétből a világosságba

Komolyzenei hétvége: a sötétből a világosságba

Szabadtéri és vidéki koncertekkel színesített hétvége várja a komolyzene rajongóit: Beethoven alakja Martonvásáron elevenedik meg, Haydnt egykori munkahelyén, a fertődi Esterházy-kastélyban idézik meg, Rost Andrea a Tisza-tónál énekel.

Rost Andrea a minőségi kultúra, a természet és a szolidaritás jegyében lép fel a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválon, ahol holnap este gálakoncerttel kezdődik a programsorozat. A világhírű opera-énekesnő ezen a hangversenyen elénekli a fesztivál és a Tisza-tó közös himnuszát is, amelyet kifejezetten erre az alkalomra komponáltak. Érdekesség, hogy a szolidaritás a fogyatékossággal élők iránt már ezen az estén is megjelenik: a himnusz alatt Rost Andrea énekét a szegedi Klúg Péter Iskola harminc siket és nagyothalló diákja és az ExperiDance Tánctársulat huszonnégy táncosa jelnyelvi tolmácsolással kíséri. A dalt a jelenleg Hollywoodban élő Czomba Imre zeneszerző komponálta. A fél nyolckor kezdődő koncerten Snétberger Ferenc gitárművész, az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar közösen lép fel, láthatjuk a Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány történetét, amelynek egyik főszereplője Sisi.

Maga a megnyitó egyébként nem a legelső program, a fesztivált ugyanis három egész napos eseménysorra osztották, így pénteken már a TO’pera elnevezésű tematikus nap várja a közönséget Tiszafüreden, a Tisza-tó fővárosában. Ennek része egy jelmezkiállítás is, amelynek keretében bárki fotózkodhat is a régi korok viseleteiben. Fellép a fiatal énekesekből álló társulat, a Moltopera, Radó Denise Jászai Mari-díjas színművész, rendező és a Szolnoki Szigligeti Színház színművészei segítségével pedig a gyermekek számára interaktív színházi élményt kínálnak. A második napján a III. Tour D’Opera Tisza-tavi kerékpáros tókerülő túra alkotja a program gerincét, ezt azonban tíz, kulturális élményt kínáló pihenővel megszakítva tehetik meg a résztvevők. Vasárnap egy új kezdeményezés, a Boat D’Opera debütál: a közönség minikoncerteket hallgathat meg különleges helyszíneken, amelyeket a tiszai hajósok világát megidéző hat-nyolc fős csónakokkal közelíthetnek majd meg az érdeklődők.

Eközben a Budapesti Vonósok már a huszonkettedik Haydn-fesztiváljukat kezdik a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol péntektől tíz napon át – immár négy éve az Eszterházi Vigasságok részeként – összesen hét hangversennyel várják a komolyzene kedvelőit. Ez a fesztivál rendkívül praktikusan igazodik a többség szabadidejéhez: két hosszú hétvégébe sűrítődnek a programok, amelyek a húros hangszereket helyezik középpontba. Haydn mellett Mozart, Bach, Giuliani és Debussy több műve is szerepel a műsorban, amelynek nyitó hangversenyén a 22. fesztiválhoz méltó módon Haydn 22. Esz-dúr A filozófus című szimfóniája szólal meg, Kocsis Zoltán és fia, Kocsis Krisztián közreműködésével. A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz Catrin Finchnek, a világ egyik leghíresebb hárfaművészének fellépése, aki Mozart 414-es zongoraversenyét adja elő hangszerén, de a július 23-i Kelta concerto során saját zenei világába is beavatja a közönséget.

Sötétből a világosságba – hirdeti a Nemzeti Filharmonikusok hagyományos martonvásári Beethoven-sorozata, amelynek első hangversenyét szombaton este hallhatjuk a Brunszvik-kastély parkjában, ahol a zeneszerző egykor gyakran megfordult. A szabadtéri koncert ezúttal Beethoven középső, hősinek is nevezett korszakába avatja be a közönséget két, a korban forradalmian új hangvételűnek számító, hasonló gondolatvilágú remekművel, amelyek a sötétből a világosságba vezetnek: végül az ember győz a nehézségek vagy akár saját sorsa felett. Az első ilyen mű az Egmont kísérőzenéje, amelynek híres nyitánya a hatvan évvel ezelőtti 1956-os forradalomnak is emblematikus zenéjévé vált. A másik a Sors szimfónia, a népszerű V., amely Beethoven legismertebb, legtöbbet idézett és legtöbbször felhasznált műve. Az est karmestere Kovács János lesz, az előadásban közreműködik Fodor Gabriella szoprán énekesnő, aki Egmont kedvese, Klärchen dalait énekli, és Kovács István színművész mint narrátor. Ha esne, a koncertet vasárnap tartják meg. Még két martonvásári hangversennyel örvendezteti meg a közönségét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar: július 23-án és 30-án is fellépnek a Brunszvik-kastély parkjában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »