Komoly figyelmeztetés a brit népszavazás végeredménye

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról tartott tegnapi népszavazáson a kilépés pártiak arattak győzelmet. Az Egyesült Királyság tagságán túlmutató kérdésről van szó: az EU-s intézmények vezetői életszerűtlen politikájának mielőbb véget kell vetni, és vissza kell szerezni az európai polgárok bizalmát. A népszavazási kampányt meghatározta a bevándorlás kérdése.

Az Európai Tanács februári ülésén az európai kormány- és államfők megállapodtak azokról a kedvezményekről és változtatásokról, amelyet az Egyesült Királyság az Unióban való bennmaradásért cserébe kért. Kéréseik valós aggályokról szóltak, az Unió érdemi reformjára azonban kevés kilátás volt.

A kilépés mellett kampányolók győzelme, az Egyesült Királyság kilépése szegényebbé teszi Európát. A kilépés eddig példanélküli döntés az EU történetében, hosszú és bonyolult tárgyalásokra kell számítani. A valódi probléma azonban sokkal nagyobb ennél: az EU-iránti bizalmatlanság nem csak az Egyesült Királyságra jellemző, és az okok túlmutatnak a britek Unióhoz fűződő viszonyán. A polgárok elvárásai és az uniós vezetők és politikák közötti egyre növekvő szakadék továbbra is feszültségek forrása lesz szerte Európában. A brit kampány alapján a kilépés mellett való döntés meghatározó eleme volt a bevándorlás kérdése.

Az EU-s intézményeknek vissza kell szerezniük a polgárok bizalmát, és ehhez formai és tartalmi változtatásokra van szükség. Le kell számolni a dogmatikus hozzáállással, miszerint minden kihívásra az uniós hatáskörök bővítése lehet csak a jó válasz. A válságok kezelésében pedig újra kompromisszumos döntéshozatal irányába kell elmozdulni, elkerülve még a látszatát is annak, hogy a döntéseket egy-két nagy tagállam megrendelése alapján készítik elő.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja eddig sem, és a jövőben sem riad vissza attól, hogy az európai projekt sikere érdekében kritikát fogalmazzon meg/kritikus álláspontra helyezkedjen. Bízunk benne, hogy a brit népszavazás, majd a kényszerbetelepítésről szóló hazai népszavazás eredménye érdemi változást hoz az uniós politikába.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »