Komoly büntetést kapott a Class FM

Hibás korhatár-besorolása miatt a médiatanács kétszer egymillió forintra bírságolta a Class FM, 150 ezer forintra a Sláger FM szolgáltatóját – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki közleményében.

Mint írják, a Class FM-re a Morning Show január 14-i és 19-i műsorában elhangzottak hibás korhatár-besorolása miatt adásonként egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a médiatanács a rádió szolgáltatóját, mert a beszélgetéseket a 12-es besorolás helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni.

A prostitúció nem fér bele

A kifogásolt műsorrészletek káros mintákat közvetítve a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni – írják.

 

Emlékeztetnek arra: a Class FM-mel szemben a médiatanács az idén már háromszor állapított meg korhatár-besorolási jogsértést áprilisban és májusban, amelyek miatt összesen 1,75 millió forintos bírságot kell fizetnie a rádiónak.

Fizethet a Sláger is

Közölték azt is: a médiatanács a Sláger FM Helló, Sláger! című műsorának január 5-i, 7-i és 18-i adásai miatt összesen 150 ezer forintnyi korhatár-besorolási bírságot szabott ki hivatalból indított eljárásában a rádió szolgáltatójára.

A műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekeknek is megfelelő témákról kellett volna szólniuk a beszélgetéseknek. Ehelyett viszont olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni, ezért a műsort a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak – írják.

A közlemény hangsúlyozza: a médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság, az arányosság és az ismételtség figyelembevételével állapítja meg a konkrét szankciókat.

Az NMHH közleménye arra is kitér, hogy a médiatanács rendszeresen ellenőrzi, megfelelnek-e a jogszabályoknak a reggeli műsorok.

Damoklész kardja

Jelenleg is folyamatban van két eljárás a Music FM Önindító műsorának két adása miatt, a múlt héten bírságban részesült a Tilos Rádió 7Térítő című műsora, a Sláger FM-re az említett e heti szankciót szabták ki, a Class FM-nek pedig a mostani döntéssel együtt öt adás miatt kell bírságot fizetnie – említik meg.

A testület azt is jelezte: a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán a médiatanács alakilag érvénytelennek ítélte a Debrecen Városi Televízió Kft. és a Daru Média Kft. ajánlatát, a Kredit Holding Kft.-t pedig hiánypótlásra kötelezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »