Komoly betegségeket okozhat a gyerekkori trauma

Komoly betegségeket okozhat a gyerekkori trauma

Nagy eséllyel lesz valaki rákos vagy épp szívbeteg, illetve halhat meg elég fiatalon, ha gyerekkorában trauma érte – állapította meg egy friss orvosi kutatás. Az eredményeket az atlantai járványügyi központ, illetve az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is áttörőnek nevezte

Elgondolkodott-e valaha azon, hogy történik önnel valamilyen trauma három- vagy épp négyéves korában és negyvenéves korára daganatos megbetegedése alakul ki emiatt? – tette fel a költői kérdést Carol Redding, akivel pontosan ez történt. A gyerekkori traumák és a rák, illetve szívbetegség közötti kapcsolatot kutató Vincent Fellitinek pedig legfrissebb munkájában ezt sikerült bizonyítania.

A Vice amerikai közéleti hírportál riportja szerint amúgy a kutatásban részt vevő Redding édesanyja akkor halt meg, amikor a nő négy éves volt. Második világháborús veterán apja pedig poszttraumásstressz-szindrómával küszködött, agresszív és alkoholista volt, rendszeresen vert nőket, a saját húgát is. Reddingnek ma három súlyos betegséggel – leukémiával, mellrákkal és nyirokcsomó-daganattal – is meg kell küzdenie.

Az „ártalmas gyerekkori tapasztalatok” (ACE) témakörét kutató Felliti teljesen véletlenül futott bele a problémába. Még 1984-ben akadt egy olyan durván túlsúlyos 28 éves női páciense, akinek terápia közben mintegy 130 kilogrammot sikerült leadni, ám alig hogy ez megtörtént, a munkahelyén szexuális molesztálás áldozata lett, így visszahízta mindazt, amit sikerült leadnia.

A nő ezt követően mesélte el az orvosnak, hogy a nagyapja 11 és 21 éves kora között rendszeresen megerőszakolta, és ő ezért az evésbe menekült, mert így jobban érezte magát. Felliti ekkor fordult a traumás esetek irányába, és mostani eredményeit az atlantai járványügyi központ (CDC) munkatársával, Rob Andával közösen publikálták.

Az anorexia is ludas lehet

Kutatásaik egyértelműen igazolták, hogy a gyerekkorban elszenvedett megrázkódtatásoknak nagyon nagy köze van a korai elhalálozásban, illetve a különféle daganatos megbetegedésekben. Ehhez kapcsolódva azt is megállapították, hogy egyéb, lelki betegségek, így például a kóros soványság, az anorexia.

Kidolgoztak egy tízpontos skálát, amely a zaklatás mellett például a csonka család miatt szorongást is magában foglalja, és ez alapján lehet bizonyos megbetegedésekre következtetni. Így például, ha valaki négy pontot „ér el” a tízből, akkor dupla a valószínűsége, hogy már egész fiatalon szívbetegséggel kell megküzdenie. Ha valakinél ez a mutató eléri a hetet, akkor háromszor nagyobb a lehetősége annak, hogy daganatos megbetegedés alakul ki a szervezetében.

Szerintük három reakcióról beszélhetünk. Az elsőben a páciens utánozza a látott példákat, és mondjuk maga is agresszív alkoholistává válik. Második esetben az agyműködésre is hatással lévő krónikus elváltozások lépnek fel, míg a harmadikban a génállományra, illetve a génörökítés folyamatára is veszélyes lehet a szervezet reakciója.

Felliti és Anda eredményeit nem csak a CDC, de az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO is áttörőnek minősítette. A kutatók egyébként azt is leszögezték, noha lassan nyolcvan publikációban taglalták már a témát, ám még sok szakorvos sem foglalkozik a két jelenség ok-okozati kapcsolatával, így nem kérdezősködnek a páciensek gyermekkori traumáiról, megpróbáltatásairól.

Vannak, akik nem értenek ezzel egyet

Mindezek ellenére akadnak olyan kutatók, akik túlzónak tartják ezt az összekapcsolást. A houstoni Gyerektrauma Akadémia nevű szervezet egyik vezető kutatója szerint nem lehet egyenlőség jelet tenni a két dolog közé, azaz nem jelenthetjük ki, hogy a gyerekkori borzalmak biztos, hogy rákot okoznak. Bruce Perry úgy véli, azt is vizsgálni kellene, hogy van-e különbség az egyszeri, illetve a folyamatosan ismétlődő traumák között.

A kutató ugyancsak fontosnak tartja, azt is vizsgálják, hogy a későbbi pozitív közösségi, illetve családi hatások mennyire képesek mindezt enyhíteni. Perry azt ugyanakkor elismerte, a pszichés szorongás, az ebből fakadó folyamatos stressz igen nagy mértékben hatással van a rákos betegségek kialakulására, ám nem csak gyerekkorban, hanem később, mondjuk fiatal felnőtteknél is indulhatnak el ilyen biokémiai folyamatok egy-egy trauma után.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »