Komoly beismerést tett Merkel, vállalja a felelősséget

Komoly beismerést tett Merkel, vállalja a felelősséget

Beismerte a német kancellár, hogy Németországot felkészületlenül érte a menekültválság. Angela Merkel úgy fogalmazott, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét. A kereszténydemokrata párti politikus a tegnapi berlini választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján beszélt erről. Merkel pártja a szavazatok alig több mint 17 százalékát szerezte meg.

Angela Merkel a kudarcot értékelő sajtótájékoztatóján azt is beismerte, Németországot felkészületlenül érte a menekültválság. „Mert az utóbbi években nem csináltunk mindent jól, és mert nem voltunk éppen az integráció világbajnokai. Mert túl sokáig vártunk, mire igazán szembenéztünk a menekültproblémával, ezért most felül kell múlnunk saját magunkat, és ez rám is vonatkozik. Sokáig a dublini eljárásra hagyatkoztam, amely levette a vállunkról a problémát, és ez helytelen volt. Ha tudnám, sok-sok évvel visszaforgatnám az idő kerekét, hogy az egész szövetségi kormányt és az összes döntéshozót felkészültebben érje a tavalyi nyárutón kialakult helyzet, amely felkészületlenül ért minket” – így a kancellár.

Míg a CDU történelmi mélypontra zuhant, az eddigi koalíciós társ, a német szociáldemokrata párt története leggyengébb fővárosi eredményével, a szavazatok 21 százalékával végzett az első helyen. „Azok a szavazatok, amelyek a szélsőjobbra mentek, nem érnek semmit és nem segítik sem a várost, sem őket. De úgy hiszem, hogy még mindig többségünk van ebben a demokratikus, kozmopolita Németországban” – mondta Sigmar Gabriel, Németország Szociáldemokrata Pártjának elnöke.

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak újabb sikert ért el. A 3 éve alakult párt sorozatban a 10. tartományi törvényhozásba kerültek be. Most 14 százaléknál is több voksot gyűjtött be. Listavezetőjük szerint a fővárosban elért eredmény után nem lehet őket többé kelet-németországi politikai erőként jellemezni.

„A tegnapi siker azt jelzi, hogy az AfD is megérkezett a nagyvárosokba is. Az a tény, hogy az AfD sikeres tudott lenni egy olyan városban, amely magát inkább baloldalinak tartja, annak nagy hatása lesz Németországra” – mondta az Alternatíva Németországnak listavezetője, Georg Pazderski.

A választáson Berlinben növelni tudta a támogatottságát az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali csoportok révén létrejött Baloldal is, amely több mint 15 százalékot kapott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »