Költséges lesz Vásárhely csatlakozása a sztrádához

Költséges lesz Vásárhely csatlakozása a sztrádához

Uniós pénzek lehívásával építi meg a marosvásárhelyi önkormányzat azt az útszakaszt, amely összeköti a megyeszékhelyet az épülő autósztráda egyik szakaszával. Erről a helyi tanács már az augusztusi tanácsülésen döntést hozhat.

autopalya-5581_b

Területek kisajátításával és uniós pénzalapok bevonásával tudja megvalósítani a marosvásárhelyi városháza azt a nagylélegzetű tervét, amely révén összekötnék a Bodoni utcát a leendő autópályával. Az új terv, amelynek összértéke 21,5 millió euró, napirenden lesz az augusztusi tanácsülésen is.

Rácz Lucian, a városháza honlapján is megtalálható határozattervezet előkészítője érdeklődésünkre elmondta, eredetileg a marosvásárhelyi városháza két szakasz építését tervezte. Kétfelől akarta meghosszabbítani a Segesvári utat, részben a 13-as, Segesvár fele vezető országúthoz akarta csatolni az egykori gyümölcsösön keresztül, részben egy másik szakaszt akart kiépíteni, ami összeköti a 15-ös számú országúttal, amely Ludas és Torda felé halad. A tervek megváltoztatására azért volt szükség, mert figyelembe kellett venni, hogy a megyei tanács a Jedd és Nagyernye közti útvonalon terelőutat épít, valamint azt is, hogy az országos útügyi hatóság átvett egy szakaszt a 15-ös országút fele vezető útból, hogy azt belefoglalhassa az Aranyosgyéres–Marosvásárhely közötti autópálya-projektbe.

A városháza szakigazgatósága és főépítésze emiatt átterveztette az eredeti elképzelést: megmaradt a Segesvári út és a 13-as számú országút összekötésére vonatkozó terv, de megváltoztatták a Torda fele vezető 15-ös országút és a Segesvári út összekapcsolását. Az új tervek szerint a nagyállomás közelében lévő körforgalomnál kezdődő Bodoni utcát köti majd össze az autópálya kihajtósávjaival. Négysávos, 2,5 kilométeres utcát terveznek kiépíteni kerékpárúttal és gyalogosok számára fenntartott járdával.

autopalya-5606_b

A munkálat összértéke 21 493 805 euró, és tartalmazza a területek kisajátításához szükséges 3 278 112 eurót, valamint a tervezési és kivitelezési költségeket. Tervek szerint a beruházást uniós pénzalapok lehívásával és helyi költségvetésből fedeznék, a kivitelezés időtartama 36 hónap. A tanácsosok nemcsak a megvalósíthatósági tanulmányt kell véleményezzék és megszavazzák, hanem dönteniük kell arról is, hogy közhasznú beruházássá nyilvánítják-e az útépítési tervet, megkönnyítve ezáltal a kisajátításokat. A napirendre kerülő határozattervezet így részben a megvalósíthatósági tanulmány elfogadásáról, részben a projekt közhasznúvá nyilvánításáról szól majd.

A marosvásárhelyi városháza terve egyre időszerűbb, hiszen az észak-erdélyi A3-as autópálya Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakaszán több helyen munkagépek sorakoznak már. A Marosugra és Radnót közötti szakasz kivitelezését elnyerő Geiger cég képviselője korábban azt nyilatkozta, a májusban megkötött szerződés értelmében a tervezési idő négy hónap, s várhatóan szeptemberben, legkésőbb októberben elkezdik a munkálatokat, amelyek a szerződés értelmében 12 hónapot tarthatnak. Jelenleg Marosugra közelében a műszaki utat építik ki, amelyen a munkagépek megközelítik az építőtelepet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »