"Koltay Gábor nagyszerű filmnek tartja a Saul fiát" (?)

"Koltay Gábor nagyszerű filmnek tartja a Saul fiát" (?)

"Itt élned, halnod kell címmel rendez előadást a Hősök terén Koltay Gábor június 17–18-án. A rendezőt 1985-ös, azonos című, április 4-ére készült produkciójáról, Andy Vajnáról és Szörényi Leventéről is kérdeztük" – olvasható a Válasz.hu-n, a nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban olvasható.

Ennyit írnak még az ajánlóban:

„A magyar nemzetnek nemhogy történelemszemlélete nincs, de az alapvető ismeretek is hiányoznak. 1945-ben ennek a népnek elvették a történelmét; ami az egyik nap még igaz volt, arról másnaptól nem lehettet beszélni. Ez nyomokban ma is megvan, hiszen mindenki átírja az életrajzát: ma már senki nem volt KISZ-tag, nem kapott Munka Érdemrend arany fokozatát. Hogyan építhető fel erre egészséges nemzettudat? Sehogy. Ezért vagyunk széthúzók, ezért gyötörjük egymást, és ezért írják, hogy senkit nem érdekel a produkciónk” – mondja Koltay Gábor, akivel a június 17–18-i, Itt élned, halnod kell című, nagyszabású előadás előtt beszélgettünk.

A rendezőt megkérdeztük, hogy a mostani produkció mennyiben újrafelhasználása a 31 évvel ezelőttinek, és hogy mit gondol, sokan miért nem rajonganak a munkáiért. Szóba került még Andy Vajna, a Saul fia, és az is, hogy Koltay miről forgatna filmet. Arról is faggattuk, hogy miért nem beszél Szörényi Leventével immár 21 éve.

A HVG.hu-n ez olvasható az interjúról:

1985. április 4-én, az ország „felszabadulásának” 40 éves évfordulóján mutatták be Koltay Gábor rendezésében azt a történelemi musicalt, amit most pénteken és szombaton újra megnézhetünk a Hösök terén. A rendező azt mondja, csak a cím és egyes szereplők ugyanazok: teljesen átírta a szövegkönyvet.

„A magyar nemzetnek nemhogy történelemszemlélete nincs, de az alapvető ismeretek is hiányoznak. 1945-ben ennek a népnek elvették a történelmét, új időszámítás kezdődött; ami az egyik nap még igaz volt, arról másnaptól nem lehetett beszélni. Ez nyomokban ma is megvan, hiszen mindenki átírja az életrajzát,: ma már senki nem volt KISZ-tag, nem kapott Munka aranyérdemrend arany fokozatát” – jelenti ki a Heti Válasznak adott interjúban Koltay.

Mint korábban is írtuk, ő rendezte a szovjeteket éltető „Felszabadulás ünnepére”, 1985. április 4-re az „Itt élned, hallnod kell” című történelmi zenés előadást többek között Vikidál Gyulával, Deák Bill Gyulával, Varga Miklóssal a főbb szerepekben.

A rendező azonban azt mondja, az új mű – amire szerinte jól fogynak a jegyek, ám a hírek szerint nyomott áron sem nagyon van érdeklődés – vadonatúj lesz, új zeneszerzőkkel, új szövegkönyvvel. És az abban bemutatott magyar történelem is egészen a rendszerváltásig tart. Így kerülhetett bele Orbán Viktor, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Antall József egy-egy mondata a szövegkönyvbe.

Koltay úgy véli, az eddigi munkái, például a Honfoglalás, a Sacra Corona sikeresek voltak, azt csak a véleményformálók, az újságírók húzták le. Sőt, kijelenti, azért támadják, mert „bizonyos köröknek, határon innen és túl az az érdekük, hogy maradjunk örökre megosztottak”.

A rendező beszél arról is, hogy nagyszerű filmnek tartja a Saul fiát, továbbá arról, hogy Szörényi Leventével (aki szerint Koltaynak soem volt művészi vénája, és az általa rendezett István, a király bűnrossz film) huszonegy éve nem beszélnek, mert a Honfoglalás című film tervezésénél összevesztek.

Ha akad esetleg olyan olvasónk, aki Heti Választ olvas, és megvan neki az interjú, kérjük, küldje el nekünk, hogy az eredeti szöveget is közzétehessük.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »