Kolozsvárra érkezik az Utazó Színházi Fesztivál

Kolozsvárra érkezik az Utazó Színházi Fesztivál

A Shoshin Színházi Egyesület szeptember 26. és október 4. között szervezi meg a KaravanAct – Utazó Színházi Fesztivál második kiadását. Lengyelországi, magyarországi és hazai produkciók szerepelnek a fesztivál idei programjában, az előadásokat Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában láthatta a közönség, hétfőn és kedden Kolozsváron lépnek fel a művészek. 

karavanact23333_b

Az egyesület és a Poznań-i STUDY || ROSA társulat (Lengyelország) közötti szoros kapcsolatnak köszönhetően idén két lengyel előadást láthat a közönség a fesztivál alatt. Ami a hazai színházi produkciókat illeti, megtekinthető a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara harmadéves évfolyamának g.a.me című előadása, a Shoshin Színházi Egyesület pedig két saját produkcióval vesz részt a fesztiválon – Mindenke és a varázsdoboz és a Házikó a halottaknak.

Igazi kuriózumot, gólyalábas képzést is nyújt a 10-12 éves korosztály számára a KaravanAct – Utazó Színházi Fesztivál idei kiadása, Kolozsváron október 2-4. között kóstolhatnak bele az érdeklődők a gólyalábon való járás rejtelmeibe. A TAZM Silence of Light (TAZM A Fény csendje) című lengyel előadás olyan kérdéseket feszeget, mint például az emberi erő forrása, amely segíti az extrém helyzetekben való túlélésben. Az előadás Tahar Ben Jelloun This Blinding Absence of Light (A fény vakító hiánya) című művén alapul, amely egy marokkói börtön egykori rabja által készített számvetésről szól, aki tizennyolc éven át raboskodott (az 1970-es évektől az 1990-es évek elejéig) a TAZMAMART sötétjében. A HEART Silence of Polygon (SZÍV A Sokszög csendje) a saját identitás és a kötelezettségek felismerésének kérdéskörére reflektáló előadás. A háború, a fanatizmus és az ideológia következtében sérült emberek és állatok felé irányuló részvétnyilvánítás, amely Wajdi Mouwad Scorched (Megperzselve) című művén alapul.

A g.a.me című produkció a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen idén végzett színész hallgatóinak mozgásszínházi vizsgaelőadása. A csoport olyan játékos helyzeteket próbál meg feltárni, amelyekben önkéntelenül megmutatkozik a bennünk rejlő sokféleség, a világos és sötét oldal. Az előadás tengelyét a gyerekkor és felnőttkor közötti határvonal folyamatos megkérdőjelezése képezi: az a pont, ahol az elképzelt valóság megütközik a realitással. A csoportos és egyéni jelenetek mozaikszerűen épülnek egymásba és életünkben mindennapi szinten előforduló képeket elevenítenek föl: háborúról, békés időkről, szerelemről vagy a csalódás fájdalmáról. Az előadás egy féléves munkafolyamat eredményeként jött létre, amelyet Györgyjakab Enikő színésznő vezetett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »