Kolozsváron ülik meg a református egység napját

Kolozsváron ülik meg a református egység napját

Kolozsváron találkoznak Szentháromság vasárnapján, május 22-én a Kárpát-medence reformátusai, idén ugyanis a kincses város ad otthont a magyar református egység napja központi rendezvényének.

D_MTI20150816007_b

A Magyar Református Egyház létrejöttének hatodik évfordulójára a Kárpát-medence tíz református egyházkerületének és 65 egyházmegyéjének a képviselőit, mintegy kétezer személyt várnak, közölte a főszervező Erdélyi Református Egyházkerület.

Kórustalálkozó és orgonakoncert

Az egész napos program kiemelt rendezvénye a vasárnap 12 órától, a Farkas utcai református templomban kezdődő úrvacsorás istentisztelet, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdeti az igét, majd a jelenlévő püspökök osztanak úrvacsorát. Az istentisztelet mellett a romkertben gyerekfoglalkozások lesznek, 16.30-tól pedig a Kétágú templomban tartják a hagyományos Szentháromság napi kórustalálkozót, a Farkas utcai templomban pedig 18 órától Varnus Xavér orgonahangversenyére kerül sor. A Gaál Gábor utcában fesztiválutca nyílik, az Apáczai Csere János Gimnázium udvarán pedig 14.45-től a szászrégeni piciSófár, Kátai Zoltán és a Somos zenekar szórakoztatja az egység napjára érkezőket.

Az ünnepre érkező vendégek szombaton Kolozsvár fontosabb látnivalóit is megtekinthetik, 16 órától a Házsongárd temető, a Farkas utcai, a Kakasos és a Kétágú református templom mellett a római katolikus Szent Mihály-templomba is ellátogatnak, de a történelmi belváros fontosabb helyszíneit – a Mátyás-szoborcsoportot, Mátyás király és Bocskai István szülőházát – is megcsodálják. Szintén szombaton 17 órától Kozma Zsolt A Református Szemle repertóriuma 1908–2012 és A Magyar Református Énekeskönyv tárgymutatója című kiadványait mutatják be az erdélyi egyházkerület püspöki hivatalában.

Testvérgyülekezetek létesülnek

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az alkalomból kiadott körlevelében hívta fel a Magyar Református Egyház gyülekezeteit és intézményeit – „magyar és református egységünk kifejezése gyanánt is” – testvérkapcsolatok létesítésére. Az ezt szentesítő dokumentumot az ünnepi istentiszteletet követően írják majd alá ünnepélyes keretek között.

A Magyar Református Egyház Generális Konventje azokat a református gyülekezeteket is közös ünneplésre hívja, melyek nem tudnak ott lenni a kolozsvári ünnepen. A Kárpát-medencei testület litrugiai és himnológiai bizottsága ennek érdekében egységes istentiszteleti rendet ajánlott a magyar református egység vasárnapjára. A május 22-ei ünnepséggel egyébként kezdetét veszi a reformáció 500. évfordulójára való emlékezés, az alkalomból meghirdetett emlékév 2017. október 31-én ér véget.

Mint ismeretes, a határokkal szétszabdalt területeken élő református hívek újbóli egyesülését 2009. május 22-én mondták ki a magyar reformátusság fellegváraként ismert debreceni Nagytemplomban. A Magyar Református Egyház alkotmányozó zsinata elfogadta a közös alkotmányt, és ily módon egyesültek a történelmi határok megváltoztatása miatt szétszakított Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék és az anyaország reformátusai.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »