Kolozsváron rendezték meg a romániai ökumenikus vallásolimpia döntőjét

Kolozsváron rendezték meg a romániai ökumenikus vallásolimpia döntőjét

Az idei magyar nyelvű országos ökumenikus vallásolimpia döntőjébe 108 diák jutott be Románia 13 megyéjéből. A Kolozsváron április 21–24. között megrendezett versenyt a román oktatási minisztérium évente szervezi meg a római katolikus, a református és az unitárius egyházzal karöltve.

A 7–12. osztályba járó diákok számára meghirdetett verseny április 21-én, csütörtökön délután ünnepi megnyitóval kezdődött a János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc imatermében. A nyitóáhítaton a három felekezet lelkészei szolgáltak és a református kollégium kórusa énekelt Székely Árpád karnagy vezényletével. A megnyitón szót kaptak az egyházi méltóságok, Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök és Kovács Sándor katolikus főesperes. Mindketten a diákokhoz szóltak, a hit és a tudomány összekapcsolására, az erkölcsi tartásra, emberségre biztatták őket. Ezt követően az oktatási minisztérium képviselői mondtak beszédet, majd a verseny elnöke, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Karának nemrég beiktatott dékánja, Vik János nyitotta meg a rendezvényt. A nap Márk Attila Áldja meg az Úr a belülről látók fényességét című dalestjével ért véget.

Április 22-én, pénteken délelőtt írták meg a dolgozatokat a diákok, tételeiket úgy állították össze, hogy a Szentírás ismeretét bizonyíthassák, de pontot vesztett, akinek helyesírása vagy fogalmazása nem volt megfelelő. Míg a tanárok javítottak, a diákok Kolozsvárral ismerkedtek, többek között értő magyarázattal tekinthették meg a különböző felekezetek templomait.

Ez a verseny az ökumené jegyében zajlik, a fő cél nem annyira a versengés, a megmérettetés, hanem az ismerkedés. Egymásra vagyunk utalva, erdélyi magyarok, nem húzhatunk százfelé pont a vallás nevében – mondta el Bogos Mária Hargita megyei tanfelügyelő a vallásolimpia céljáról. Hozzátette: sikerült elérni, hogy a római katolikus vallási tantárgyverseny is a minisztérium által elismert, pontot szerző rendezvény lett – ezt a következő hétvégén Csíkszeredában tartják –, így a katolikus diákoknak ott lehet saját vallásukra vonatkozó ismereteikről számot adniuk, azokban a kérdésekben, melyeket kifejezetten az iskolai hittanon tanulnak. Az ökumenikus olimpia keretében a Szentírás ismeretén van a hangsúly, hiszen ez az, amiben minden keresztény felekezet osztozik mint közös kincsen.

Az ökumenikus rendezvény fontos, továbbra is részt vesz benne a római katolikus egyház is, módszertanát azonban át fogják dolgozni, ebben állapodtak meg a szervezők, számolt be Nagy Gabriella, az oktatási minisztérium tanácsosa, a verseny ügyvezető elnöke. Azt is elmondta, a terv szerint a tananyagot összevonják és a versenyt kiterjesztik, megnyitják a világi osztályokban tanuló, a Szentírással foglalkozó diákok számára is.

A pénteki nap a Saul fia vetítésével, majd a filmben szereplő Molnár Levente színművésszel való beszélgetéssel zárult.

Április 23-án, szombaton a katolikus diákok a teológiai karon szentmisén vettek részt, amit Horváth István főtanfelügyelő celebrált, ezt követte a díjátadás. A Protestáns Teológiai Intézet dísztermében zajlott a verseny utolsó hivatalos közös programja: művészi műsor zongorajátékkal, versmondással. Ezt követte a záró áhítat, majd az összegző beszédek. Minden résztvevő, minden szervező és minden felkészítő tanár elismerő oklevelet kapott.

A katolikus diákok közül első lett Kussy Erna-Brigitta, a nagyváradi Szent László-gimnázium 11. osztályos tanulója, harmadik díjat nyert ugyanebben a kategóriában a temesvári Gerhardinumból Zöld Tímea, szintén harmadik lett a kilencedikes kolozsvári Katona Hunor, a Báthory István Elméleti Líceum diákja.

Az ökumenikus vallásolimpia záróünnepségén a BBTE Római Katolikus Teológia Karának kórusa énekelt Márton Szabolcs vezényletével, este pedig Bogdán Zsolt színművész Ady-estjén vehettek részt az érdeklődők.

Forrás és fotó: Bodó Márta/Vasárnap

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »