Kolozsvári diákfilm egy pusztuló műemlékről

Kolozsvári diákfilm egy pusztuló műemlékről

Különleges riportfilmet forgatott és mutatott be az örökbefogadott műemlék, az egykori New York Szálló történetéről a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium (JZSUK) diákcsapata az Örökségünk Őrei program keretében.

ny_conti_b

Solymosi Zsolt, az iskola igazgatóhelyettese, a diákok mentora elmondta, 13 fős diákcsapat dolgozik már tavaly nyár óta a tönkrement épületet népszerűsítő, megmentését célzó projekten.

„A Kolozsvári Magyar Napoknak köszönhetően többször bejutottak a szállodába, innen jött az ötlet, hogy filmet forgassanak. Ami számomra döbbenetes és egyben gondviselésszerűnek tartom, hogy olyan járókelőket kaptak lencsevégre, akikről nem tudták, hogy kicsodák, ám amikor megkérdezték, hogy mit jelent számukra a New York Szálló, kiderült, hogy ezeknek az embereknek kötődésük van a szállodához” – fejtette ki a Krónikának Solymosi Zsolt.

Például így találkoztak a diákok a szálloda szakácsnőjével, aki a 60-as, 70-es években szinte egész idejét a konyhán töltötte. A film megmutatja a szálloda rettenetesen lepusztult állapotát: a diákok nem féltek kamerával felmenni a padlásra, bemenni a romos szobákba. „A gyerekek éleslátása, őszintesége nagyon érződik a filmen” – tette hozzá Solymosi.

Hozzáfűzte, a projekt ennél lényegesen színesebb tevékenységi kört takar. Sikerült többek közt román–magyar kapcsokat találni, sok román anyanyelvű kolozsvári is támogatásáról biztosította a diákokat a projekt Facebook-oldalán. A New Yorkot ábrázoló autósmatricákat is szétküldtek világszerte, a logót Könczey Elemér, lapunk munkatársa tervezte és adta ajándékba a csapatnak.

„Nagyon jó most a hangulat, mert kezdenek visszaérkezni a fotók a felragasztott matricákról” – részletezte Solymosi. Kedden például Kínából érkezett egy fénykép, Rodostóban pedig egy rendőrautóra került fel a matrica. Chicagóból és Svájcból is kaptak már fényképet, de várnak még felvételeket Mexikóból, Bécsből, Ausztráliából és Új-Zélandról is. „Eljut a százhúsz éves szálloda híre a nagyvilágba. Szomorú, hogy pont a belvárosban ilyen állapotban van egy patinás épület, annak dacára, hogy most éppen felújítják a homlokzatát” – magyarázta.

A filmes projekt zárórendezvényére március 17-én kerül sor. A New York Szálló előtt olyan villámcsődületet terveznek az első éves színművészetis hallgatókkal közösen, amely meghökkentő zenés, táncos produkció lesz, egy kigondolt történetet mesél el. „Ez már több számunkra egy vetélkedőnél, minden a szállodáról szól. Olyan lelkes a csapat és annyira jó dolgokat hozott össze, hogy kötelez bennünket: a verseny után is folytassuk a „mentőakciót” – fejtette ki Solymosi.

bogdanfarkasBogdán Farkas

Természetesen a fimet készítő diákok beszámolójára is kíváncsiak voltunk. „Nagyon sokat dolgoztunk rajta, már a nyár óta filmeztünk éjjel-nappal, esőben és napsütésben” – mondta lapunknak Bogdán Farkas tizedikes diák, aki a többiek beszámolója szerint a munka dandárját végezte. Mint részletezte, összesen 8 órányi nyersanyag gyűlt össze valamennyi vágóképpel, riporttal, ebből készítették el a 20 perces filmet. Igyekeztek a legértékesebb interjúkat és vágóképeket kiválasztani, de így is „sok minden” kimaradt. „Úgy történt ez az egész, hogy az utcán álldogáltunk kamerával és mikrofonnal a kezünkben és kerestük a legidősebb néniket és bácsikat, a számunkra különleges embereket, akiknek az arcán látszott, hogy sok mindent megéltek” – mesélte.

Kérdésünkre elmondta, a filmben több olyan interjú is látható, amelyet előre megbeszéltek, például az egykor főpincér Tóth Mártonnal, de a legtöbb riportalanyt véletlenszerűen csípték el. Így futottak össze a New York Szálló egykori recepciósával, az egykor szintén ott dolgozó szakácsnővel.

Mint részletezte, csapatuk valamennyi tagja lelkesen részt vett a munkában. Volt, aki jobban értett a történelemhez és fel tudott kutatni olyan információkat, amelyeket hiába kerestek volna a Wikipédián. A film elkészítésén többnyire hárman dolgoztak, rajta kívül Tulkos Tamás, aki sokat filmezett és Budrala Sára, akivel közösen vágták meg a filmet. Bogdán Farkas szerint felemelő érzés volt, hogy a film bemutatójára elment az egész iskola, de ott volt Dimény Áron kolozsvári színművész is, aki vállalta a filmbeli narrátor szerepét.

Horváth Anna, a kincses város alpolgármestere szintén kíváncsi volt a bemutatóra, ezt is nagy megtiszteltetésként élték meg. Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű országos vetélkedő zárásaként a Kolozsvári Magyar Színházban egy-egy hétperces színpadi produkció előadásával mérettetik meg magukat a versenyben résztvevő középiskolák diákjai március 19-én. A verseny fődíja pedig egy brüsszeli utazás.

Mint arról korábban beszámoltunk, a János Zsigmond Unitárius Kollégium gimnazistái az RMDSZ középiskolások számára meghirdetett versenyén vesznek részt. Már tavaly népszerűsítő, tudatosító kampányba kezdtek a kolozsvári New York Szálló patinás épületének megmentéséért. Utoljára decemberben beszélgettünk velük: Bogdán Farkas, Budrala Sára, Farkas Ágnes Anna, Herédi-Füssy Tamás, Nagy-Betegh Kamilla, Simon Zoltán Szabolcs és Tulkos Tamás akkor is készséggel válaszolt kérdéseinkre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »