Kolozs megyei „útkeresés” a körgyűrű és a sztráda között

Kolozs megyei „útkeresés” a körgyűrű és a sztráda között

Május végéig elkészül az észak-erdélyi autópályát a Kolozsvárt elkerülő Bányabükk–Apahida-körgyűrűvel összekötő útszakasz hatástanulmánya, a következő néhány hónapban pedig kiírják a közbeszerzési eljárást a tervezésre és a kivitelezésre – jelentette be Eugen Cecan, az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) Kolozs megyei regionális igazgatója. 

korgy654_b

Mint Cecan a Ziua de Cluj helyi lapnak magyarázta: a hatástanulmány megkésett, nem készült el az eredetileg kiszabott négy hónapos határidő alatt. Hozzáfűzte: ennek objektív oka volt, ugyanis a tordatúri önkormányzat kérte, hogy változtassanak a bekötőút leendő útvonalán.

Emiatt ismét azonosítaniuk kellett a kisajátítandó területek tulajdonosait, és újra kellett tervezniük a csatlakoztatást az 1-es jelzésű országúthoz. Az igazgató szerint az útszakasz nem csupán összeköti az autópályát a körgyűrűvel, hanem így Torda és Aranyosgyéres is megszabadul a Dés, Nagybánya, valamint Moldva felé tartó áthaladó forgalomtól.

Eredetileg egyébként azt az elképzelést is számításba vették, hogy az országúthoz Pusztaszentmártonnál csatlakozzon a bekötőút, de végül a tordatúri megoldást választották. Cecan ugyanakkor elmondta: várhatóan külön-külön közbeszerzési eljárást írnak ki a tervezésre és a kivitelezésre.
Az autópályát Tordatúrral öszszekötő útszakasz hossza 5,4 kilométer lesz. Az összeköttetés a Bányabükk–Apahida-körgyűrűvel így nem direkt lesz, Tordatúrtól Bányabükkig az országos főúton közlekedik majd az autópályáról leszálló forgalom. A beruházás becsült kilométerenkénti értéke mintegy 2,5 millió euró lesz. A tervek szerint mindössze kétsávos, összesen 7 méter széles út lesz, amikor elkészül. A közlekedési minisztérium ugyanis már 2012 óta tervezi a megépítését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »