Kolosszális adatszivárgási botrány Svédországban – belebukhat a balközép kormány

Kolosszális adatszivárgási botrány Svédországban – belebukhat a balközép kormány

FINANCIAL TIMES

/E cikk témája olyannyira áthallásos, hogy talán nem véletlen, amiért például az Index.hu mai, nagy svédországi szenzációja e címmel jelent meg és áll most is a főoldalon: Nagy erőkkel keresi a svéd posta egy elhunyt nagymama hamvait/

Tehát a cikk:

„Svédország miniszterelnöke ’rendkívül súlyosnak’ bélyegezte bizalmas információk azon hatalmas kiszivárgását, amely potenciálisan a hadsereg állományát és terveit is veszélyezteti”, kezdődik a beszámoló.

Stefan Lofven egy olyan elrontott, bérbeadási megállapodást hibáztat az ügyben, amelyet asz ország közúti szállítási hatósága kötött és az kormányzati titkok hatalmas méretű megsértését eredményezte.

„Ami történt a szállítási hatóság esetében, katasztrófa. Rendkívül súlyos”, mondta Lofven hétfőn egy sajtókonferencián, ahol jelen volt a svéd biztonsági szolgálatok vezetője és a svéd hadsereg főparancsnoka.

Hírdetés

A botrány veszélyeztetheti a balközép koalíciónak és magának a kormánynak a munkáját. Az ellenzéki pártok kijelentették, hogy bizalmatlansági indítvány benyújtására készülnek.

Lofven bevallotta, hogy január óta tud a botrányról, míg a belügyminiszter és a védelmi miniszter arról 18 hónappal ezelőtt értesült.  A kormány pedig csaknem két éve tud róla.

A svéd média jelentése szerint harci gépek pilótái lakóhely címe, bűnügyi múltjuk és hasonló adatok kerülhettek a Cseh Köztársaság informatikusainak is a kezébe.

A kormányra most nyomás nehezedik, hogy megmagyarázza, miért nem tájékoztatta a nyilvánosságot korábban minderről és a válasza miért csak akkor látott napvilágot, amikor erről cikksorozatot írt a Dagens Nyheter napilap.

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »