Köln visszaadja a Menzel-rajzot

Köln visszaad jogos tulajdonosának egy rajzot, amely Hildebrand Gurlitt gyűjteményéből került a városhoz – közölte a tanács döntését pénteken a sajtóosztály.

A kölni Wallraf Richartz Múzeum 1939-ben vásárolta meg Adolph Menzel Blick über die Dächer von Schandau (Pillantás a schandaui tetőkre) című rajzát.

A kulturális javak védelmének német központja által támogatott projektben kölni eredetkutatók rekonstruálták, honnan származik a rajt: az eredeti tulajdonos egy zsidó család volt, amely röviddel elmenekülése előtt adta el Gurlittnak. Feltételezhető, hogy a menekülésre a mű árából jutott pénz.

A kölni városi tanács így jogosnak ismerte el a rajz visszaadását a család leszármazottainak – közölte a hivatal.

„Elfajzott műveket” árult devizáért

Adolf Hitler kedvenc műkereskedője, Hildebrand Gurlitt fiának, Cornelius Gurlittnak a müncheni házában 2012-ben 1280 darabból álló, részben kétes eredetű gyűjteményre bukkantak a hatóságok, két évvel később pedig további 238 műkincset találtak a remeteként élő férfi salzburgi házában.

Hildebrand Gurlitt a nácik megbízásából egyebek mellett műtárgyak külföldi értékesítésével foglalkozott, a propagandaminisztériumban összegyűjtött „elfajzott műveket” árulta devizáért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »