Kocsis Zoltán zeneiskolára költene stadion helyett

Kocsis Zoltán zeneiskolára költene stadion helyett

A művész a Heti Válasznak adott interjút. Szerinte egy stadion árából helyre lehetne hozni a zeneoktatás ügyét, és kultúrára különben is kevés pénz jut. A nagy kulturális beruházások helyett is inkább a zeneiskolákat segítené meg. A migrációról azt mondta: ördögi szándékok állnak mögötte.

„Esetleg egy stadionnal kevesebbet lehetne építeni, és abból helyrehozni például a zeneiskolák, a zeneoktatás ügyét, visszahozni a Kodály-módszert a maga teljességében. Finnországban, Japánban, Kanadában remekül működik, akkor itt miért kellett ellehetetleníteni?” – fakadt ki a Heti Válasznak adott interjújában a karmester, a Nemzeti Filharmonikus zenekar fő-zeneigazgatója, amikor a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában arról kérdezték, mi bántja most az igazságérzetét.

A hetilapnak azt is kifejtette: szerinte kultúrára kevés pénz jut, mert szükség esetén attól veszik el először, és ez csak keveseket zavar. Elkeseredettnek tűnő nyilatkozatot adott arról is, hogy mi a helyzet általában az országban: a sokat emlegetett elszámoltatást egyetlen kormány sem vállalta, miközben „milliárdos nagyságrendben úsznak el közpénzek, lassan már minden napra jut egy leleplezés”. Úgy véli, a fiatalok előtt nincs perspektíva, a legújabb kori népvándorlás pedig „nem csupán a határainkat fenyegeti, abban – akár tetszik ez egyeseknek, akár nem – mi, magyarok is részt veszünk”.

Kocsis az európai társadalmakról sincs jobb véleménnyel: a Heti Válasznak azt mondta, szerinte a termékenyítő vita lehetőségétől soha nem álltak messzebb az európai társadalmak, mint napjainkban, a közélet a politikai korrektség béklyójában vergődik, és „szégyellheti magát mindenki, aki azért becsmérli a másként gondolkodókat, azért nem hajlandó az együttműködésre, mert esetleg egy morzsányit is fel kellene áldoznia a világnézetéből”.

A migrációról a hetilap kérdéseire úgy vélekedett: az Európai Unió más tagállamai irigyelnek minket, mert pillanatnyilag kevés nálunk a migráns, és titkon „a leghumánusabb filantróp is fél a a földrészünk mindennapi életét felkavaró mozgásoktól”. Azt is mondta: ha ő maga menekülni kényszerülne, esze ágában sem lenne visszaélni a vendégjoggal, kijátszani a fogadó ország törvényeit. „A migráció mögött álló ördögi szándékokat az az átlagpolgár persze csak később veszi észre, amikor a folyamat már visszafordíthatatlan” – vélte Kocsis, majd hozzátette: nem feltétlenül Soros Györgyre gondol, hanem arra, hogy a nagyhatalmak bizonyos érdekek nyomására háborús övezeteket teremtettek. A diktátorok likvidálása nyomán anarchia támadt. „Akik ezt előidézték, maguk is anarchisták” – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »