Kocsis Máté valamit nem ért

Kocsis Máténak valami baja van Orbán Gáspárral. Pedig nem kellene hogy legyen. A kormányfő fia komoly és meggyőző fiatalember.

A történet ott kezdődött, hogy a Heti Válasz címlapsztoriként egy sokak figyelmét felkeltő cikket tett közzé a múlt heti számában. A lap egy vadonatúj keresztény közösséget mutatott be a lehető legérdekesebben. Érdemes elolvasni. A szerzőnek nem volt túlságosan nehéz dolga, mert a vallási mozgalmat megalakító fiatalok nem szokványos gondolkodása mellett az is kiderült, hogy a közösség egyik főalakja Magyarország legfontosabb közjogi méltóságának, Orbán Viktornak a fia. A cikk a lehető legjobb pillanatban jelent meg, a téma iránti érdeklődés többszörösen is borítékolható volt.

Az írásból kiderül, hogy senki se gondoljon valamilyen titkos társaságra, furcsa összejövetelekre. A Felház iránt érdeklődők – így hívják a mozgalmat – úgy találkoznak hetente, hogy erre a közösségi portálokon előre fölhívják a figyelmet. Beszélgetéseikről, gondolataikról, találkozóikról videók lelhetők föl az interneten. Innen lehet megtudni például, hogy a Felház olyan hely, „ahol nem a bortól, fröccstől lehet megrészegülni, hanem Isten jelenlététől”.

A cikk miatt Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója megtámadta a Heti Válasz főszerkesztőjét. Ezt írta: „Borókai Gábor azzal, hogy címoldalra tette a miniszterelnök fiát, belépett a leggátlástalanabb médiamunkások klubjába. Senkinek a gyermekei nem képezhetik a kritikus közbeszéd részét, végképp nem valók címlapra. Orbán Viktor gyerekeinek szisztematikus lejáratása eddig csak a legelvetemültebb liberális újságírók szokása volt, Borókaitól iszonyú csalódás.” A főszerkesztő a tőle megszokott visszafogott módon válaszolt Kocsisnak a váratlan méltatlankodásra. „Szégyellném magam, ha Orbán Gáspárt – vagy a miniszterelnök bármelyik gyermekét – ocsmány politikai játékba rángatnánk. De ennek még az árnyéka sem vetülhet ránk. Orbán Gáspár neve hetek óta forog a magyar sajtóban, mert egy ügyet, a történelmi- és a szabadegyházak egységének ügyét vállalta és képviseli a Felház elnevezésű kezdeményezésben. Néhányan támadták érte, sokan pedig védelmére keltek emiatt. Mi az utóbbiak közé tartozunk. Szerintünk az ügy jó, senkinek sem árt, miközben fiatalokat nyer meg a hitnek. Ezért annak képviseletét nemhogy bűnként, de erényként értékeltük. Ezt a véleményünket kívántuk tükröztetni friss számunk címlapképében és cikkünkben. Ha ez a kiállás lejáratásnak, liberális cselvetésnek minősíthető a Fidesz kommunikációs vezetője szerint, akkor tényleg baj van – a szövegértéssel. De aligha a Heti Válasznál.”

A vita itt nem ért véget, Kocsis folytatta a veszekedést. Lényeges érvet azonban a továbbiakban nem hozott föl. Az ügy rávilágít pár dologra. Arra például, hogy Kocsis Máté nagyon rossz újságíró és nagyon rossz szerkesztő lenne. Lehet ugyanis, hogy Orbán Gáspárt és a párt kéréseit elutasító sajtót nem szíveli, és lehet, hogy ezt az alternatív vallási mozgalmat kommunikációs igazgatóként valamiért károsnak véli, de a fontos mondanivalót és az érdekes eseteket a sajtó az ő kedvéért sem fogja elhallgatni. S ha már Kocsis fontos feladatokat kapott, akkor tudnia illene, a kampányolás és a tájékoztatás két különböző műfaj. A sajtónak nem a fideszes marketingesek, Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein mondják meg, mit és miről írjanak, az újságírók sem az ő beosztottjaikból állnak.

Gátlástalan az, akinek a világ legtermészetesebb dolgairól is a hatalom gyakorlása jut eszébe, elvetemültnek pedig az nevezhető, aki nem tudva a helyét, ezt szóvá is teszi.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »