Kockázatot jelent a Romániából kitiltott Szávay?

Kockázatot jelent a Romániából kitiltott Szávay?

Szávay István országgyűlési képviselőt, a Jobbik alelnökét azon törvény alapján tiltották ki Romániából három évre, amely szerint nemzetbiztonsági okokból korlátozható egy európai uniós tagállam polgárának belépése az országba, a konkrét okok azonban nem adhatók ki a nyilvánosságnak – közölte a Krónika kérdésére a nagyváradi területi határrendészet.

szavay324_bSzávay István

A határrendészet lapunk arra vonatkozó kérdésére, hogy milyen alapon tiltották meg az országba a hét elején belépni szándékozó politikus belépését, közölte: amikor Szávay gépkocsijával kedden belépésre jelentkezett a borsi határátkelőnél, a határőrizeti szervek okmányai ellenérzése során azzal szembesültek, hogy az európai uniós tagállamok szabad mozgását szabályozó, a 260/2005-ös törvénnyel szentesített 102/2005-ös sürgősségi kormányrendelet értelmében belépési tilalom van érvényben vele szemben. Ennek 27. cikkelye leszögezi, hogy egy EU-s állampolgár belépését csak közrendészeti, nemzetbiztonsági vagy egészségügyi okokból lehet megtiltani. A tilalmat „a jogosult hatóságok” rendelték el – áll a közleményben.

A határrendészet szerint Szávayt az ilyenkor szokásos eljárással tájékoztatták a kitiltás okáról, a fellebbezési lehetőségekről, valamint a kitiltás lejártának időpontjáról. A kitiltás okai személyes adatnak minősülnek, úgyhogy azokat csak az érintettel közlik – áll a Krónikának küldött válaszban.
Szávay ezzel szemben azt állította: a kitiltás okairól nem tájékoztatták. Mint arról beszámoltunk, a politikus szerdán közleményben számolt be arról, hogy kedden be akart lépni Románia területére, hogy részt vehessen a székely szabadság napjának csütörtöki marosvásárhelyi rendezvényein, azonban a borsi határrendészek közölték vele, hogy három évre szóló kitiltás van érvényben vele szemben. 

Az ellene hozott döntés 2015. október 21. óta érvényes. „Tehát 2014 márciusa és 2015 márciusa közötti első kitiltásomhoz hasonlóan ismét csak a határon tudtam meg, hogy nem léphetek Erdély földjére. Előzetesen ugyanis most sem tájékoztatott erről senki, mint ahogyan kitiltásom konkrét okáról sem” – áll a politikus közleményében. „Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak tartom egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részéről” – szögezte le Szávay.

A politikus emlékeztetett: korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és Strasbourgban beperelte a román államot. „Természetesen ezúttal sem hátrálok, ismét ki fogom használni az összes rendelkezésemre álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget” – közölte Szávay István.

A Jobbik politikusát először 2014 márciusában tiltották ki Romániából egy évre, három másik személlyel – Zagyva György Gyula ugyancsak jobbikos országgyűlési képviselővel, valamint Tyirityán Zsolttal, a Betyársereg és Mikola Bélával, az Új Magyar Gárda tagjával – együtt. Akkor Monica Dajbog, a belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

A bukaresti magyar nagykövetség diplomáciai jegyzékben azonnali tájékoztatást kért a román külügyminisztériumtól. Felvették a kapcsolatot a román belügyminisztérium illetékes államtitkárságával is és találkozót kezdeményeztek az ügy részleteinek tisztázása érdekében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »