Kleinék elindultak felfelé a K2-n

Kleinék elindultak felfelé a K2-n

Régóta várt pillanat érkezett el Klein Dávid és Suhajda Szilárd számára. A két magyar alpinista péntek hajnalban elindult felfelé az alaptáborból, a cél a Himalájában található K2 csúcsa, vagyis 8611 méter. Erről az expedíciójukat szervező cég közleménye számolt be, és persze Facebook-on is hírül adták Kleinék. A hegymászók hosszabb ideje várakoztak nagyjából 5000 méteren, várták az ideális időjárási ablakot, ami megfelelő alkalmat kínál a csúcstámadásra. Az előrejelzések alapján ez július 25-26-a lett volna, de a legtöbb alaptábori expedíció úgy határozott, nem vár tovább, elindul felfelé.

Kleinék a Johnny Walker K2 expedícióról írt naplójukban már hétfőn azt írták, “csak azért is” csúcstámadás lesz a mostani, ugyanis már nagyon régóta epedeznek egy normális időjárási ablakért, ami nem akart eljönni. A mászópáros két akklimatizációs körön van túl, eddig a 6700 méter magas kettes táborig jutottak el, ami nem rossz, de egy magabiztos csúcstámadáshoz ez még kevés lehet. Ráadásul rengeteg hó esett az utóbbi napokban, a serpák – helyi hegyi vezetők – által kirakott fix kötelek néhol eltűntek, leszakadtak, komoly nehézségekkel találhatják szembe magukat az alpinisták odafent.

A magyarok június vége óta vannak az alaptáborban. Suhajda Szilárd tavaly erdélyi barátjával, Varga Csabával már próbálkozott a K2 megmászásával, de nem jártak sikerrel, viszont az ő expedíciójuk jutott el a legmagasabbra az össze közül (7400 méter). Klein Dávid idán már megmászta a rendkívüli nehézségű Annapurnát, így komoly motivációval vágott neki az újabb túrának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »