„Kizöldültek” a Ford gyárai

„Kizöldültek” a Ford gyárai

A Ford mind a 12 európai gyártó létesítményében elérte, hogy az üzemek hulladékkibocsátása nullára csökkenjen – közölte az autóipari vállalat. A zéró hulladékkibocsátású Ford-gyárak sorában a spanyolországi valenciai és a craiovai üzem a két legújabb létesítmény. 

ford-fiesta-production-1024x680_b

A bejelentés értelmében évente 6 ezer tonnával kevesebb hulladék kerül a lerakókba, mint 2011-ben, ez a mennyiség megfelel egy 12,5 ezer lakosú kisváros hulladéktermelésének. A Ford így már egyáltalán nem terheli hulladékkal a környezetet, miközben 1,2 millió autót készít évente Európában.

Innovatív megoldások

A tájékoztatás szerint a hul­ladékkibocsátás nullára csökkentésében számos innovatív megoldás játszik szerepet: a brit Dagenham üzemben például brikettálják a forgácsológépek hűtővizének iszapját, így a gyártási folyamat során újrahasznosítható a benne lerakódott olaj. A spanyolországi Valencia üzemben a reciklálásra már nem alkalmas hulladékot alternatív energiaforrásként hasznosítják.

A Ford 2015-ben vezette be a gyártási rendszer részeként az új energiamenedzsment operációs rendszerét, amelynek segítségével az energiagazdálkodásért felelős csapat felmérheti a gyárak energiaszükségletét, és távolról szabályozhatja az energia- és fűtési rendszereket. Ez is fontos szerepet játszik abban az energiastratégiában, aminek eredményeképpen a Ford a 2011-es szinthez képest mára 25 százalékkal – évente 800 gigawattórával – csökkentette áramfelhasználását.

2013 és 2015 között a Ford a vízfelhasználását is jelentősen mérsékelte – egy autó gyártásához a korábbi 4,04 helyett már csupán 3,81 köbméter víz szükséges – akárcsak a szén-dioxid-kibocsátását, ami egy legyártott autóra vetítve 0,78-ról 0,72 tonnára csökkent.

67 üzem, 200 ezer dolgozó

A Ford Motor Co. globális autóipari és mobilitási vállalat, központja a Michigan állambeli Dearborn. Világszerte 201 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 67 gyártó üzemet működtet. A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53 ezer alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig 68 ezer embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »