Kivonultak a tiltakozók a városligeti fórumról

Kivonultak a tiltakozók a városligeti fórumról

Kizárt mindenféle párbeszéd vagy egyeztetés a Városliget több mint 150 milliárd forintos állami fejlesztésének felelősei, illetve a beruházást ellenző Ligetvédők között – derült ki tegnap azon a Liget Park elnevezésű fórumon, amelyet Persányi Miklós, a projekt kert- és tájépítészeti feladatainak miniszteri biztosa szervezett. A Ligetvédők még a fórum előtt egyértelművé tették: csak akkor hajlandók tárgyalni, ha az illetékesek azonnali hatállyal felfüggesztik a zajló munkálatokat, továbbá egyetlenegy épület (múzeum) építéséről sem lehet szó, csak a Városliget mint park felújításáról. A tiltakozók szeptember 24-re nagy tüntetést szerveznek.

– Egyetlen fát sem engedünk kivágni, minden megalomán beruházást megakadályozunk – hangoztatta Várnai László XIV. kerületi önkormányzati képviselő a Civilzugló Egyesület nevében, majd társaival regisztrált és bement Persányi Miklós fórumára, ahol a miniszteri biztos ismertette: hatásköre kizárólag a Liget Budapest projekt parkfelújítással kapcsolatos kérdéseire terjed ki, az építkezésekre nem. – Nem értek egyet a Városliget beépítésével, de erről szó sincs. A park jelenlegi megújítási lehetősége csak a reformkori fejlesztésekhez hasonlítható. A teljes értékű zöldterületek négyzetmétereinek a száma, akárcsak az épületek összterülete és a vízfelszín, nő, míg a lekövezett felületeké csökken – hangsúlyozta Persányi Miklós. Bejelentette: további fórumokat szervez a jövőben, és a Ligetvédők véleményére is kíváncsi. A miniszteri biztos közölte: nem ígérheti, hogy egyetlenegy fát sem vágnak ki, de azt igen, hogy minden egyes döntést megalapozott vizsgálat előz meg; határoznak új növények ültetéséről, és ha szükséges, a meglévők ápolásáról is.

A fórumon egy „Greenpeace” feliratú pólós férfi nyilatkozatra akarta bírni a biztost arról, hogyan újítható meg a liget épületek nélkül. Persányi közölte: épületek eddig is voltak a ligetben, ezután is lesznek. – A zöldterületekért elmegyek a falig, de a falon túl nem – szögezte le, erre a teremből kivonult a kérdező, a Ligetvédők és a Levegő Munkacsoport képviselője is. Ezután a Garten Studio Kft. illetékese ismertette Heinrich Nebbien 1816-os terve alapján készített nyertes tájépítészeti pályázatát, amelynek kiviteli tervéhez várják a civilek, a budapestiek javaslatát.

A ligetben a korábbi tervekkel szemben a Dózsa György út mentén csak egy múzeum és egy színház épül, további új épület a Petőfi Csarnok helyén és a volt Hungexpo területén lesz, illetve újjáépítik a Közlekedési Múzeumot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »