Kivonulnak Gyurcsányék a parlamentből

Kivonulnak Gyurcsányék a parlamentből

Nem vesznek részt a jövőben a parlament munkájában a DK országgyűlési képviselői, mindannyian végleg kivonulnak. Erről döntött a hétvégén rendkívüli ülésén a DK elnöksége, értesült az Index.

A DK-s bojkott azt jelenti, hogy mostantól a négy képviselő, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, nem járnak be szavazni sem – számolt be róla a hírportál.

Az Index úgy tudja, a párt csak azokra a kétharmados szavazásokra függeszti majd fel a bojkottot, ahol matematikai értelemben szükség van a DK-sokra, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.

A DK-sok tisztában vannak azzal, hogy a házelnök a távolmaradásért pénzbüntetést szabhat ki rájuk. Ennek ellenére sem fognak visszatérni a parlamentbe.

Az alaptörvény ugyanakkor kimondja, hogy egy képviselő mandátuma megszűnik, „ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában”. Erre információnk szerint azt a megoldást találták ki Gyurcsányék, hogy egy „jelentéktelenebb” szavazáson egy év múlva bemennek gombot nyomni.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztése után hívta össze a pártvezetést, ahol nagy vita után döntöttek a teljes bojkottról.

A DK-s elnökségi tagok többsége számára a kvótakampány és az érvénytelen kvótaszavazás utáni fideszes reakciók (alaptörvény-módosítás benyújtása) után a Népszabadság felszámolása volt az utolsó csepp a pohárban.

A DK-s bojkottot a tervek szerint hétfőn jelentik be. A Demokratikus Koalíció 12:30-ra sajtótájékoztatót hirdetett meg a Parlamentbe.

A hirado.hu elérte Vadai Ágnest, aki nem akart nyilatkozni az ügyben, de a párt központjának egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa megerősítette a hírt.

Forrás? Index / hirado.hu

The post Kivonulnak Gyurcsányék a parlamentből appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »