Kivonják a forgalomból az 500 eurós bankjegyet

Megpecsételődni látszik az 500 eurós bankjegy sorsa, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa május 4-én csaknem biztosan úgy dönt, hogy a pénzmosás megnehezítése céljából kivonja a forgalomból a legnagyobb címletű euróbankjegyet.

Mario Draghi, az EKB elnöke többször kijelentette, hogy az 500 euróst „bűnös célokra” használják és a bankjegy „illegális tevékenység eszköze”. Az euróövezeti pénzügyminiszterek februárban világossá tették, hogy „megfelelő intézkedéseket” várnak a bankjegy ügyében.

Kérdés a bankjegy kivonásának menete. Abban a hírek szerint egyetértés van, hogy az 500 euróst az EKB időkorlát nélkül beváltja. Döntésre vár, hogy meddig bocsássák még ki ezt a címletet és meddig legyen törvényes fizetőeszköz, amelyet mindenütt kötelesek elfogadni.

Jelenleg 600 millió darab 500 eurós bankjegy van forgalomban, amelyeket kivonásuk esetén fokozatosan kisebb címletekkel kell pótolni. Egy bankjegy előállítása 8-9 centbe kerül, így az 500 eurós pótlása legjobb esetben is összesen 500 millió eurójába kerülne az euróövezet központi bankjainak.

Sokan kételkednek abban, hogy az 500 eurós eltűnése számottevően megnehezítené a bűnözők tevékenységét. A linzi egyetem árnyékgazdaság-szakértője szerint a pénzmosás többnyire fantomcégeken, „postaláda cégeken” keresztül folyik.

Egész más véleményen van az Europol, az EU bűnüldöző hatósága. Néhány hónapja kiadott elemzésében hangsúlyozta, hogy a pénzmosás egyik leggyakoribb eszköze a szervezett bűnözés csaknem minden területén továbbra is a készpénz. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az 500 eurósok száma aránytalanul nagy, a forgalomban lévő készpénzállomány egyharmada, 300 milliárd euró jut erre a címletre. Ugyanakkor az 500 eurós bankjegy nem szokványos fizetőeszköz, a legtöbb polgár még nem is találkozott vele.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »