Kiváló évet zárt Tiborcz volt cége

Orbán Viktor veje ugyan kiszállt az Eliosból, a világítástechnikai cég megduplázta nyereségét.

Dupla dupla – 2014-hez képest árbevételét és nyereségét is képes volt megduplázni 2015-re az Elios Innovatív Zrt. – írja hétfői számában a Népszabadság.

A közpénzből finanszírozott világítás-korszerűsítési tenderek jól fialtak: 2015-ben 7,6 milliárd forintos bevétele és 1,1 milliárdos nyeresége volt az Eliosnak. A tulajdonosok az utolsó fillérig felvették az osztalékot, összesen 972 millió forinttal lettek gazdagabbak.

A cégben, tavaly tavaszig Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének is volt tulajdonrésze, helyét a Várkert Bazár átépítésében is részt vett West Hungária Bau vette át. Ezt a leggazdagabb magyarok listáján gyakorta szereplő Paár Attila neve fémjelzi. A cég másik ötven százalékos tulajdonrészét Erdei Bálint – az MKB Bankot sokáig vezető Erdei Tamás fia – cége birtokolja.

Segítség a rokonnak?

Az Elios világítás-korszerűsítései (a gyenge fény baleseteket is okozott), valamint a közbeszerzések pályázat nélküli elnyerése miatt több vizsgálat is zajlott, ám csak egy esetben – Szekszárdon – állapították meg, hogy visszásságok történtek.

Ám a Direkt36 által megszerzett dokumentumokból május végén kiderült: a Miniszterelnökség segítette az Eliost. 2014-ben „komolyabb aggályok nélkül átengedték azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyek úgy voltak megírva, hogy gyakorlatilag csak Tiborcz akkori cégének, az Elios Innovatívnak legyen esélye nyerni”.

Tavaly ugyanők derítették ki, hogy az Elios Innovatív Zrt. jókora ártöbblettel dolgozott. Ugyanazért a lámpatestért az akkor még Tiborcz-cég 217 ezer forintot számlázott, amely másnál csak 139 ezer forintba került. A vastagon fogó ceruza nyomán az érintett önkormányzatok olykor tíz- vagy százmilliós többletkiadást is bevállaltak.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban az Országgyűlésben egy LMP-s kérdésre válaszolva kijelentette: senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt. Tiborcz István pedig a Bocuse d’Or idei, május 11-ei európai döntőjén elárulta: csak családi ügyekről szoktak beszélgetni apósával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »