Kiürítenék a görögök Idomenit

Kiürítenék a görögök Idomenit

Önkéntes alapon zajlik majd a kiürítés. Türingia viszont szívesen látná az idomeni migránsokat.

Athén mintegy 20 buszt küldött pénteken a görög–macedón határon lévő Idomenibe; az ott táborozó mintegy 12 ezer migráns számára pedig a kormány felajánlotta, hogy önkéntes alapon, jól felszerelt menekültszállásokra szállítják őket. A kezdeményezés ugyanakkor kevés érdeklődést váltott ki a tábort vert menekültek körében a görög sajtó szerint.

„Ez egy önkéntes alapon működő akció. Erőszakot nem alkalmaznak” – mondta Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Idomeniben. Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter és Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője is hangsúlyozta sajtójelentések szerint, hogy Idomenit nem fogják erőszakkal kiüríteni.

A hatóságok reményei szerint az elkövetkező két-három napban mintegy 1000-1500 migránst is áttelepíthetnek a Görögország belső területein lévő menekülttáborokba a határról. „A jövő hónapban 30 ezer férőhelyet biztosítunk új és régi fogadóközpontjaikban” – mondta Kiricisz a Skai hírcsatornának nyilatkozva.

Az elmúlt 24 órában mindössze 161 migráns érkezett a török partokról az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő görög szigetekre – közölte pénteken a görög televízióban Kiricisz. Hatósági adatok szerint az idén már 673 migránst fogadott vissza Ankara.

Irány Türingia?

A németországi Türingia befogadhat néhány ezer embert a görögországi Idomeniben rekedt menekültek közül – mondta a tartomány miniszterelnöke a Der Spiegelnek. Bodo Ramelow a német hírmagazin szombati – digitális formátumban péntek este kiadott – számában megjelenő beszámoló szerint kiemelte, hogy Türingia kész befogadni menekülteket a válság kezeléséről szóló EU–Törökország megállapodás keretében legális úton az EU területére szállítandó kontingensből, de akár a görög–macedón határ lezárása miatt Idomeniben rekedt, „kétségbeesetten segítségre váró menekültek” helyzetének rendezésében is részt vehet.

A Baloldal politikusa elmondta, hogy egy több tartomány együttműködésére épülő akcióra gondol, és 1000-2000 menekültet helyezne el Türingiában, ahol a tíz tartományi üzemeltetésű befogadóállomás közül hét üresen áll. Hozzátette: az akció feltétele, hogy a szövetségi kormány segítsen a vízumügyek rendezésében és a menekültek szállításában.

A Németország keleti részén, a volt NDK területén fekvő tartomány miniszterelnöke megjegyezte, hogy nem csak humanitárius okok miatt kezdeményezi az Idomeninál veszteglő menekültek egy részének befogadását. „Megkerestek munkaadók, akik aggódnak, hogy már egyáltalán nem jönnek hozzánk menekültek” – mondta Bodo Ramelow.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »