Kitúrták a kormányból partnerüket Bugárék

Valószínűleg hármas koalícióra változik az eddigi négypárti szlovák kormánykoalíció – erősítette meg Bugár Béla, a Most-Híd elnöke csütörtökön este Pozsonyban, a párt országos elnökségének és parlamenti frakciójának ülése után.

A koalícióból várhatóan kikerül a Háló (Siet), amely a héten további öt parlamenti képviselőt veszített, és ezzel parlamenti jelenléte két képviselőre csökkent. A Hálóból kilépett öt parlamenti képviselőt (Andrej Hrnciar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík, Eduard Adamcík) csütörtökön hivatalosan is felvették a Híd parlamenti frakciójába. „Ettől a pillanattól kezdve a Most-Híd frakciójában dolgozunk” – mondta Hrnciar újságíróknak.

Bugárnak már megvan az embere

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Bugár Béla a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a kialakult új helyzetben a Híd magának fogja igényelni a közlekedési tárcát, amelyet jelenleg Roman Brecely, a Háló új elnöke vezet.

„Olyan személyre van szükség, aki ismeri a minisztériumot, de erről az országos tanács dönt. Én már tudom, kit javasolnék” – mondta a pártelnök, aki egyben a szlovák parlament alelnöke is.

A miniszteri, esetleg az államtitkári posztra való jelölésekről a Most-Híd országos tanácsa augusztus 20-án dönt.

„A további döntésekről, beleértve a személyi döntéseket is, akkor adunk tájékoztatást, amikor befejezzük a tárgyalásokat” – jegyezte meg.

Ficóval is beszéltek már

Bugár Béla megerősítette, hogy a nap folyamán találkozott Robert Fico miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével, akit tájékoztatott a Híd lépéseiről az említett belpolitikai eseményekkel kapcsolatban.

A TASR délután úgy értesült, hogy Fico, Bugár és Andrej Danko (a Szlovák Nemzeti Párt elnöke) a nap folyamán már találkoztak és tárgyaltak a helyzetről. Tájékoztatást erről egyikük sem adott. Beatrice Szabóová, a miniszterelnök szóvivője csak annyit mondott: a napokban több ilyen munkaértekezletre is sor kerül. Az eredményről a koalíció sajtótájékoztatón fog beszámolni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »