Kitörés Emléktábla avatás 2016.09.25. Tök

Örömmel képviseltük divíziónkat a Hungária Skins kezdeményezése és felvigyázása mellett leszervezett emléktábla avatáson! 
A nap krónikája előtt némi történeti áttekintéssel kezdenénk:1945 februárjában a budapesti Kitörés során harcolva saját vonalaikhoz visszatérni vágyók egy kisebb csoportját Tök község határában, a közeli szőlőskertek présházaiban meghúzódó szovjet egységek elfogták és lefegyverezték.A csoport Árvay Zoltán honvéd hadnagyból, három hűséges katonájából, és a velük a fővárosból menekülő magyar ápolónőből állt.A vörös bestiáknak több sem kellett, azonnal erőszakoskodásba kezdtek a hölggyel, mit a harcosok nem tudtak tovább nézni, és ezt megpróbálták megakadályozni. Az oroszok egyik katonája ezért legéppuskázva csoportjukat, kivégezte őket.
A rövid történet a pillanat műve volt…mégis az örökkévalóságba nyert belépést hőseink számára, kik nem csak e végkifejlet miatt váltak halhatatlanná, hanem kiállásukban az ostrom idején, elhatározásukban a kitörés mellett, együtt maradásukban az azt követő napok megpróbáltatásai alatt…magyarként, katonaként és férfiként a gyengébb nem védelme mellett!

A sors felejthetetlenné emelte Őket!
Őértük és a hozzá hasonló Hősökért gyűltünk ma össze a gyilkosság helyszínén, Tök falu présházai mellett ezen a  szüretillatú napon.

Mintegy harminc emlékező lehetett. Szervezeti szinten a Hungária Skins, a Skins4Skins, a 64 Vármegye, az MNA a BHS és a BHH tagsága képviseltette magát.Divíziónknak 6 fő képviselte ezen a rendezvényen.

A technikailag és tartalmilag is szépen levezényelt megemlékezésen jelen volt Pongrácz Gyuri bácsi veterán emlékezőként, beszédet mondott Tök falu független polgármestere, és gondolataival és egy közös imával emelte emlékezésünk tartalmát a helyi református lelkész is.Mozgalmunk nevében a HS Kalóza mondott beszédet.
Emléktáblánkról leemelve a leplet egy újabb követ helyeztünk le azon az alapzaton, mit minden ellennyomás és akadályoztatás ellenére múltbéli elvharcosaink emlékének felélesztéséért teszünk…a munka nehéz, “feladni ezt egy percig sem lehet” (Kalóz), régen kezdődött, és örökké aktuális.

Nincs mit ehhez hozzáfűzni, szép volt együtt látni a megjelenteket, a delegációkat, régi arcokat és a civil jó akarást. 

Bízva e tábla épségében reméljük, hogy védelmében minél többen látogatjátok majd az év bármely napján…és az arra járó vándort egy percre megállásra és elgondolkodásra készteti majd. 
Köszönet az ügy felkarolását, szervezését minden arra méltó személyének és szervezetének!
A Hősök emléke mindig aktuális!


Forrás:bhhdivision.blogspot.com
Tovább a cikkre »