Kitiltották Gorbacsovot Ukrajnából

Kitiltották Gorbacsovot Ukrajnából

 

Öt évre kitiltották Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfőt Ukrajnából, amiért a Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolását helyeselte egy korábbi interjúban – közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Twitter-oldalán.

 

 

“A Krím elcsatolásának nyilvános támogatása miatt Mihail Gorbacsovnak öt évig tilos beutaznia Ukrajnába” – olvasható a bejegyzésben.

 

 

 

Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője szerint a döntést az ország nemzetbiztonsági érdekei indokolták.

 

 

A Nobel-békedíjas politikus elutasította, hogy kommentálja az ukrán hatóságok döntését. A TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére válaszolva kijelentette: “Kommentálják ezt önök”. Csupán annyit mondott, hogy nem is szándékozik Ukrajnába utazni. 

 

 

 

A 85 éves Gorbacsov a The Sunday Times című tekintélyes brit vasárnapi konzervatív lapnak május 22-én adott interjújában helyeselte Oroszországnak a Krím elcsatolásával kapcsolatos döntését. “Mindig is a nép szabad akaratnyilvánítása mellett voltam, a Krímben pedig a többség az Oroszországhoz való csatlakozást akarta” – jelentette ki az interjúban a volt szovjet államfő. Azt is mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök helyében, egy hasonló helyzetben ugyanúgy cselekedett volna.

 

 

 

(MTI)

Nyitókép: 24.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »