Kitették a megtelt táblát az éjjeli menedékhelyekre

A hideg idő beálltával az elmúlt három napban emelkedett a hajléktalan embereknek fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága – közölte a Menhely Alapítvány kedden az MTI megkeresésére.

A fővárosban 73, országosan 85 százalékos volt a kihasználtság, néhány megyében – Vas, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok – megteltek az éjjeli menedékhelyek – tudatták. A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat.

Az alapítvány közlése szerint az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni.

A Menhely diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A szolgálat krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki. Ezek segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

A hideg időszakokban a diszpécserszolgálathoz naponta átlagosan harminc hívás érkezik. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön élő rászorulókat, és megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több mint 4300 férőhely – a nagyvárosokban összesen 2400 – áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

A Menhely Alapítvány felhívta arra is a figyelmet: a hideg beálltával nem csak a hajléktalan emberek vannak nehéz helyzetben, ezért arra kérnek mindenkit, hogy fokozottabban figyeljenek a környezetükben ismert magányos, emberekre, hiszen „ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak, és sokan maguktól nem mernek segítséget kérni”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »