Kitálalt az Iszlám Állam vegyi fegyvereiről az egyik dzsihadistájuk

Mikor a dzsihadisták elfoglalták a szíriai kormányerők egyik katonai bázisát, egy bunkerben különleges hordókat találtak, amelyek klorint, szarint és mustárgázt rejtettek. A terrorkalifátus egyik tagja most elmesélte, hogy már többször is bevetették ezeket a fegyvereket a szíriai háborúban.

Értékes titkok birtokába jutott a Foreign Policy: az amerikai lapnak az Iszlám Állam (IÁ) egyik tagja beszélt arról, hogyan is tett szert vegyi fegyverekre a terrorszervezet még néhány évvel ezelőtt.

A férfi – akit Abu Ahmadnak nevez a lap – óriási kockázatot vállalt azzal, hogy megszólalt, hiszen még mindig a terrorszervezet kötelékébe tartozik. Ezért a Foreign Policy az interjúalany védelme érdekében eltitkolt bizonyos részleteket a dzsihadista életéről a cikksorozatában. Cserébe ezért ő részletekbe menően beszélt az IÁ-ról, méghozzá azért, mert csalódott, mikor az szerinte „túlságosan szélsőséges lett”. A sorozat legújabb részéből azt tudhatjuk meg, hogyan jutott vegyi fegyverekhez a terrorkalifátus.

Nem számítottak arra az arzenálra, amit találtak

Abu Ahmad szerint a történet még 2012 decemberében kezdődött az észak-szíriai Darat Izza városánál, mielőtt az al-Kaida szíriai fiókszervezete, az an-Nuszra Front és az IÁ szétváltak volna. A lázadók már hónapokkal korábban elfoglalták a várost, azonban a 111. ezred nevű katonai bázist nem sikerült megszerezniük, mert a szíriai kormányerők kitartóan ellenálltak. A tél beálltával a szíriai légierő egyre nehezebben tudta távol tartani a lázadókat a bázistól, ami végül decemberben elesett.

A férfi állítása szerint a saját szemével látta, hogy 15 konténernyi vegyi fegyvert vittek el, azonban azt már nem tudta megmondani, hogy pontosan mi lett a rakománnyal.


Itt is a kormányhadsereg fegyvereit fosztogatják

Három hónappal a támaszpont elfoglalása után azonban a szíriai kormány és a lázadó csoportok kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy vegyi fegyvereket vetettek be Aleppó közelében, Han al-Asszalnál. A nemzetközi sajtó szerint 26 ember halt meg, az áldozatok közül 16-an kormánypárti katonák voltak, tízen pedig civilek.

Mi lett a vegyi fegyverek maradékával? A Foreign Policy szerint úgy tűnik, hogy az IÁ-nak még mindig van készlete. De 2015 októberében az amerikai The New York Times például arról írt, hogy terroristák mustárgázt vetettek be a mérsékelt lázadók ellen az észak-szíriai Marea településen.

A török származású Salih Yilmaz – aki valaha a holland hadseregben is szolgált, majd később az IÁ-hoz csatlakozott – 2015 augusztusában maga is elismerte a blogján, hogy a terrorszervezet vegyi fegyvert használt. Mikor ugyanis az egyik olvasója megkérdezte, hogy miért vádolják a dzsihadistákat azzal, hogy vegyi fegyvereket alkalmazott Aleppó tartományban, ő csak ennyit válaszolt: „Mit gondolsz, honnan vannak az IÁ-nak vegyi fegyverei? Az ellenségeinktől – így a saját fegyvereiket használjuk ellenük.”

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »