Kiszivárgott, mi lesz a TTIP-szerződésben

Kiszivárgott, mi lesz a TTIP-szerződésben

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) a jelenlegi formájában menthetetlen, az Európai Bizottságnak el kell ismernie, hogy hibázott, és újra kell kezdenie a tárgyalásokat – hangoztatták a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet képviselői hétfőn Berlinben a TTIP-ről folytatott tárgyalásokról megszerzett titkos dokumentumok bemutatóján.

Az internet és a digitalizáció révén alakuló társadalmi változásokról szóló re:publica című konferencia keretében tartott bemutatón Stefan Krug, a Greenpeace németországi politikai képviseletének vezetője elmondta, hogy a ttip-leaks.org oldalon közölt 248 oldalas összeállítás az Európai Bizottság és az amerikai kormány képviselői által folytatott titkos tárgyalások áprilisi állását mutatja be 13 témakörben. A dokumentum kétségkívül eredeti, de a forrás védelme érdekében nem árulják el, hogy honnan származik.

Jürgen Knirsch, a Greenpeace németországi szervezetének szabadkereskedelmi ügyekkel foglalkozó szakértője kiemelte: a szövegben nincs szó génmanipulációról vagy más konkrét ügyről, hanem csak a tervezett egyezményben rögzítendő elvekről. Azonban ezeknek az elveknek az érvényesülése gyökeres változást jelentene az uniós állampolgárokat szolgáló fogyasztóvédelmi szabályozásban, mert az amerikai szemlélet átvételét jelentené, amely szerint csak akkor lehet betiltani valamely eljárást vagy terméket, ha tudományos bizonyíték áll rendelkezésre ártalmasságáról. Ezzel a kockázatalapú szemlélettel ellentétben az uniós szabályozás a megelőzés elvén alapul, ami azt jelenti, hogy tilos minden olyan termék forgalmazása vagy termelési eljárás alkalmazása, amely esetleg veszélyes lehet.

Lefelé tartó verseny

A TTIP így a jelenlegi formájában az uniós szabályozás kiüresítését jelentené, és az ígéretekkel szemben nem erősítené, hanem gyengítené a fogyasztókat és a környezetet védő szabványokat. Az az ígéret sem teljesül, hogy az EU és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi övezetének kialakítása révén az egész világon elterjedhetnek magas szintű, a profit helyett az embereket és a környezetet szolgáló előírások, „arany szabványok”. Sokkal inkább a szabályozás folyamatos gyengülése, egy „lefelé tartó verseny” megindulása fenyeget – tette hozzá Jürgen Knirsch.

Kiemelte: a tárgyalásokról megszerzett dokumentum alapján megállapítható, hogy a tervezett szerződés a környezetvédelem elvein is átgázolna, mert azon a szemléleten alapul, hogy a környezetvédelmi előírások korlátozzák a kereskedelem szabadságát. Elmondta, hogy a Greenpeace nem ellenzi a szabad és a szabadkereskedelmi megállapodásokat, de ragaszkodik az átláthatósághoz, a demokratikus ellenőrzéshez és az emberek és a környezet érdekét szolgáló elvek érvényesüléséhez.

Mindent elölről

A TTIP a mostani formájában nem felel meg mindennek, ezért elölről kellene kezdeni a tárgyalásokat – hangsúlyozta Jürgen Knirsch. Stefan Krug hozzátette: a szövegben nagyon sok zárójelbe tett szakasz van, ez azt jelenti, hogy az adott szövegrészt tekintve nincs egyetértés a felek között, így eleve igen kevéssé valószínű, hogy sikerül lezárni a tárgyalásokat a terveknek megfelelően az év végéig, illetve Barack Obama amerikai elnök hivatali idejének végéig.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) nevű egyezményről 2013-ban kezdődtek a tárgyalások. Eddig 13 tárgyalási fordulót tartottak, rendre zárt ajtók mögött. A Greenpeace által szerzett iratanyag az első olyan hitelesnek mondott dokumentumgyűjtemény, amely betekintést enged a nyilvánosságnak a tárgyalások menetébe.

A tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a szerződésre, attól tart, hogy megnyitja majd az utat az amerikai nagyvállalatok – környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló – érdekeinek európai érvényesítése előtt.

A német kormány lezárná a tárgyalásokat

Németország alapvető érdeke a szabad kereskedelem a transzatlanti térségben, ezért minél hamarabb le kell zárni az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásait a szabadkereskedelmi övezetről szóló szerződésről (TTIP) – mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján a TTIP-ről a nyilvánosság kizárásával zajló tárgyalásokról kiszivárogtatott iratokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Németországnak az exportra épülő gazdasága révén nagy szüksége van a nemzetközi kereskedelem szabadságára. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy minden negyedik németországi munkahely függ az exporttól – mondta. Hozzátette, hogy a koalíciós pártok egyöntetű meggyőződése, hogy sikerre kell vinni a TTIP-tárgyalásokat és egy „ambiciózus” szerződést kell kidolgozni.

A német kormány tudomásul veszi a TTIP-iratok megjelenését – mondta Steffen Seibert. Hozzátette, hogy nem ismeri a Greenpeace nemzetközi környezetvédő civil szervezet által nyilvánosságra hozott dokumentumokat, így azt sem tudja megmondani, hogy eredetiek-e. Az azonban biztos, hogy nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a Greenpeace szerint a tárgyalások áprilisi állását rögzítő dokumentumok tartalmából, mert egy tárgyalási folyamat „köztes eredménye nem egyenlő a végeredménnyel”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »