Kiszelly: Magyar leleményeket vesz át a Nyugat

Kiszelly: Magyar leleményeket vesz át a Nyugat

A fél évvel ezelőtti szigorításcsomag továbbvitele, hogy Németországban az integrációra való hajlandósághoz kötik a tartózkodási jog meghosszabbítását – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1-en. Az elemző arról is beszélt, szerinte a németek kicsiben azt szeretnék bemutatni a migránsokkal, amit Európában is szeretnének, de nem fog működni a tervük. Kiszelly Zoltán álszentnek nevezte a német politikát, és megjegyezte, hogy a Nyugat nagyon sokat vesz át a korábbi magyar „lelemények” közül.

Kiszelly Zoltán politológus

A szigorítás szigorítása a menekültek németországi tartózkodásának feltételeiről szóló újabb javaslattervezet – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter vasárnap közölte, a szövetségi tárca új elképzelése szerint Németországban csak a német nyelv elsajátítására és a munkára hajlandó menekültek kaphatnának határozatlan idejű tartózkodási engedélyt.

A belügyminisztérium a munkaügyi tárcával együtt legkésőbb májusban a kormány elé terjeszt egy törvényjavaslatot a menekültek társadalmi integrációjáról, amelynek az az alapelve, hogy csak a beilleszkedésre törekvő menekültek maradhatnak tartósan az országban – tette hozzá Thomas de Maiziere.

Kevesebbért többet

Kiszelly Zoltán emlékeztetett rá, hogy már tavaly is csak egyéves ideiglenes, feltételes védelmet kaptak a migránsok. Korábban a szírek közösségileg – azért mert szírek – kaptak menedékjogot Németországban, ősz óta azonban a belügyminiszter javaslatára egyénileg vizsgálják az ő helyzetüket, kilétüket is. Számít például, hogy a közel-keleti ország mely részéről érkezik valaki, illetve vizsgálják, hogy szimpatizánsa-e valamely terrorszervezetnek. Ezen kívül, míg eleinte szinte automatikusan három évre kaptak menekültstátuszt, a tavaly őszi változtatás óta ez egy évre csökkent, és a családegyesítést is szigorították.

A fél évvel ezelőtti szigorításcsomag továbbvitele, hogy az integrációra való hajlandósághoz kötik a tartózkodási jog meghosszabbítását. A feltételek közé tartozik a németnyelv- és a szakmatanulás, valamint egyfajta röghöz kötésről is szó van. A befogadott migránsok nem hagyhatnák el a számukra kijelölt tartományt, ha ezt mégis megtennék, elveszítenék a jogosultságukat a szociális juttatásokra.

Európa kicsiben

Kiszelly Zoltán szerint a németek kicsiben – a saját országukban – azt szeretnék bemutatni, amit Európában is szeretnének. A cél, hogy a tartományok, illetve államok között szétosztott migránsok tanulják meg a helyi nyelvet, illeszkedjenek be a munkaerőpiacba, ki-ki tehetsége, végzettsége szerint, és a később érkezett gyerekek, asszonyok is kezdjék meg a nyelvtanfolyamokat, és integrálódjanak.

Kiszelly szerint nem fog működni a német terv

A politológus hozzátette, szerinte ez nem működni, mert a migránsok nem biztos, hogy együttműködőek lesznek.

Úgy véli, a migránsoknak nagy csalódás lesz, amikor azt mondják nekik, hogy rájuk elsősorban szakmunkásokként számítanak, ha pedig nem integrálódnak, vagy inkább asszimilálódnak – legalábbis a nyelvtanulás és a munka révén –, akkor megvan az esélye annak, hogy nem hozhatjuk maguk után a családjukat. Ráadásul az is előfordulhat, hogy megszületik a megállapodás Törökországgal, akkor még az Európai Unión kívülre is vissza lehet küldeni őket – jegyezte meg.

Álszentnek tartja a német politikát

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy a német kormányzat politikája szerinte álszent. Míg korábban Angela merkel kancellár azt mondta, hogy vége a szíriai polgárháborúnak, akkor a szírek hazatérhetnek, mert az életüket már nem fenyegeti közvetlen veszély.

Most azonban azt nyilatkozza, hogy lesznek, akik hosszabb ideig Németországban maradnak. Az elemző szerint ezek lennének azok, akikre a német gazdaságnak szüksége van – fogalmazott. Itt igazából már nem humanitárius szempontok miatt befogadott menekültekről van szó, hanem olyanokról, akikre a német iparnak égető szüksége van. A mostanin felül évi 500 ezer embert igényel az ágazat, akiket a német elképzelések szerint jelenleg csak Európán kívülről tudnak gyorsan előteremteni – mondta.

Kiszelly szerint magyar leleményeket vesz át a Nyugat

Kiszelly Zoltán arra is kitért, hogy véleménye szerint a Nyugat nagyon sokat vesz át a korábbi magyar „lelemények” közül, például a tranzitzónát, amit most hotspotnak hívnak Görögországban.

A dél-európai országban valami hasonló történik ahhoz, amit Szegeden láttunk, ahol gyorsított eljárásban bírálták el a menedékkérelmeket – mondta. A politológus megemlítette az úgynevezett chipsadót is, amit a magyarok után az angolok is bevezettek. „Amit Magyarországon korábban csináltak, egyre több országban veszik át.”

Forrás: Ma este/M1 / hirado.hu

The post Kiszelly: Magyar leleményeket vesz át a Nyugat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »