Kiszelly: Erdogan behálózza az Európában élő törököket

Kiszelly: Erdogan behálózza az Európában élő törököket

Több tízezer német állampolgársággal rendelkező török ember tüntetett tegnap Kölnben Recep Tayyip Erdogan mellett.

Ez a kettős lojalitást veti fel, vagyis kérdés, kit tekintenek ezek az emberek vezetőjüknek, Angela Merkel német kancellárt vagy a török elnököt – jelentette ki Kiszelly Zoltán politikai elemző a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: Erdogan régóta olyan politikát folytat, mellyel próbálja az Európán belül élő muszlimokat, törököket integrálni, nem akar lemondani róluk. Próbálja őket egyfajta hálózattal átszőni, hogy ne oldódjanak fel a nyugat-európai társadalomban, hanem maradjanak meg töröknek, muszlimnak.

Példaként említette: a kétezer Németországban lévő mecsetbe Törökországból küldött imámok prédikálnak. Ezzel is megpróbálja Erdogan ezeket a törököket behálózni, és a maga ügye mellett tartani – fogalmazott.

A törökök vendégmunkásnak érkeztek Németországba az 50-es, 60-as években, nagyon sok közülük ott maradt, és csak az idősebbek költöztek haza, a második-harmadik generáció már nem.

A politológus szerint a mostani, Erdogan melletti kiállás egy nagyon konfliktusos helyzetben „következett be”, hiszen Jean-Claude Juncker bizottsági elnök egy lapinterjúban utalt arra, hogy veszélyben a migráns-toloncegyezmény, és ha Törökországban bevezetik a halálbüntetést, akkor kevés esélyt lát a törökök uniós tagságára. Erre több török kormányzati politikus azzal fenyegette meg Európát, hogy ha nem kapják meg októberig a vízummentességet, akkor ismét kinyitják a „migránszsilipet”.

Erdogan politikája nem változott, továbbra is egy elnöki köztársaságot akar. Szeretné egyben tartani Törökországot, mely körül – a demokráciaexport következtében – immár egyre kisebb államok vannak. A 80 milliós Törökország most még meghatározó szereplő ebben a térségben, ám ha a kurdok kiválnának, elindulna itt is egy fragmentáció – hangoztatta.

A török elnök egy népszavazást szeretne a halálbüntetést visszaállításáról, a török nép ugyanis a puccs után úgy „fel van paprikázva”, hogy akár ezt is megszavazná. Erdogan ezt használhatná hatalma kiteljesítéséhez, ami azonban Európában és a NATO-ban „nagyon rossz vért szülne” – jegyezte meg.

Jelenleg még csak a vízummentesség lenne a toloncegyezmény ára, de immár nyilvánvaló, hogy Erdogan egyre magasabb árat kér, amit Európa és a NATO nem képes és hajlandó megfizetni – érvelt.

A feltételeket most még a török elnök diktálja, aki 2-3 millió migránst fogadott be az országába. ezek a migránsok a korábban érkezettek példáján azt látják, aki eljut a jóléti országokba, és ott a „megfelelő mesét mondja el”, hogy szír, kiskorú vagy homoszexuális, akkor nem küldik vissza. Ha ezek a hírek újból lábra kapnak, elindulhat a második-harmadik hullám, miközben Afrikából napi 3-5 ezer ember érkezik az olasz partokhoz – mondta Kiszelly Zoltán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »