Kiszabadult a Nigériában elrabolt román mérnök

Kiszabadult a Nigériában elrabolt román mérnök

Kiszabadult az emberrablók fogságából az a román állampolgár, akit hétfőn raboltak el fegyveresek Nigériában – közölte szerdán késő este a bukaresti külügyminisztérium.

boko_haram_b(képünk illusztráció)

A tárca köszönetet mondott a minisztérium által az ügy megoldására felállított válságstáb tagjainak, valamint a nigériai hatóságoknak a közreműködésért és a támogatásért. A minisztérium arról ugyanakkor nem közölt részleteket, hogyan szabadult ki a túsz, fizettek-e érte váltságdíjat, illetve hogy kik voltak az eemberrablók.

A külügyi tárca egyúttal felhívással fordult mindazon román állampolgárokhoz, akik valamelyik konfliktuszónában, vagy kiemelten veszélyes övezetben tartózkodnak, hogy jelezzék a területileg illetékes román konzuli szervnek ottlétüket a minél hatékonyabb segítség és konzuli védelem biztosítása érdekében. Egyben arra is felhívja a külföldre utazókat, olvassák el a tárca honlapján olvasható tanácsokat.

A román mérnököt hétfőn egyelőre tisztázatlan kilétű fegyveresek rabolták el Nigéria déli részén. Az incidens Agbor tartományban, Owa Oyibo falu közelében, egy vasútvonal építőtelepén következett be.
A fegyveresek megtámadtak egy külföldiekből álló csoportot, amelyet fegyveresek kísértek, és rövid tűzpárbaj után elraboltak egy román állampolgárt. A nigériai hatóságok akciót indítottak a túsz felkutatására és kiszabadítására. A román mérnök a helyi Dextron Nigeria Ltd. nevű építkezési cég alkalmazásában állt.

Nigéria déli részében már a 90-es évek eleje óta konfliktusban állnak helyi csoportok az ottani kőolajkészleteket kitermelő nyugati cégekkel és a biztonsági erőkkel. 2004 óta számos nyugati cég alkalmazottjait elrabolták, és rendszerint csak váltságdíj fejében engedték szabadon őket. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »